21 April 2010

Sifir @ RACTAR

Ahad lepas aku dan geng volunteer telah pergi ke RACTAR lagi. Ni visit yang kali ke berapa ntah since kitorang buat program ni. Tapi kali ni kami pegi ke sana dengan berobjektif. En.Dzul, pengetua RACTAR meminta kami mengajar bebudak kat sana hafal sifir. Even yang dah form5 pun tak hafal sifir lagi.

Semua tengah khusyuk dengar Matt ajar bahasa German

Kami buat 2 session. First session Matt ajar bahasa German. Yang simple-simple je macam nak sebut 1,2,3 dan a,b,c. Then after that we divide into groups untuk ajar Maths. Aku incharge (yes, im incharged. Hehehe) ajar Maths untuk yang tadika sampai darjah 3. Unfortunately, studentku yang tadika semua takde sebab time tu nap time diorang. So at the end aku cuma ada 2 orang student je.

Inilah studentku yang 2 orang itu

Nor Haiza darjah 1, dia tak bole mengeja dan membaca. Dia masuk kelas pemulihan kat sekolah. Murni Armani darjah 3, dia ok tapi dia belum boleh hafal sifir 2. Semalam aku dah ajar Murni shortcut macam mana nak senang hafal sifir,insyallah dah nampak progress. Untuk Haiza, aku ajar mengeja nama dia.

Inilah hasil 2 studentku yang cemerlang!Im proud of you.


Last pose before balik. Murni ntah mana peginya...

For next month, kami akan buat celebrate birthday lagi. Tunggu kemunculannya.....

11 comments:

kakngah said...

blh review tak.. camne shortcut nk hafal sifir..
ank aku ni... ingat sifir cuma tak hafal. cnth kalau tanya 7x8, dia xblh jwp on d spot. dia kene baca manual dari 1x8.. kalau buat latihan, mesti dia tulis kt sblh tu dr kecik2 1x8 sampai la 12x8 utk senang dia tgk. kalau exam kan ke dh bazir masa...
eerr.. blh fhm ke??

Siti said...

oooo..ni la rumah anak2 yatim yg syida bg tau tu yer....
bagusnya tempat ekrja syida tu yer...
heheh..nanti nak gi lagi leh la order cream puff/muffin..mesti budak2 suka..hahahha:)

syida said...

@ kak ngah: yang shortcut tu cuma sifir 7,8,9 je. nanti kita drop kat inbox akak.

@siti: ni our own program. bukan ofis punye. insyallah our next trip on 23/5.

ibu_Arifa said...

bagusnyer...cantik hasil karya anak didik kak syida tu..pandai..x comot2 pun dia warna.

syida said...

@ibu_arifa: yg cantik tu si haiza yang darjah 1 tu yang buat. she loves arts.

mamaaerish : said...

wah... esok2 kena apply nih... ;p

syida said...

@mamaaerish: nak apply si haiza tu ke? heheheee..

mamaaerish : said...

ader ker... ha ha ha... apply camner nk hafal sifir la yang... :P

syida said...

@mamaaerish: oh!hafal sifir rupanye. bole jek.

Siti said...

hahahah..ooo...sendirinye yer..bagus2...keep it up.

syida said...

@siti: tenkiu.