17 May 2010

Money Cant Buy Happiness

Tahun ni company akak gorjes yang takde family day tu nak try out for the CSR thingy. Actually company ni memang ada fixed monthly donation to few homes and individuals. But we never spend time with them. So we started with Rumah Kanak-Kanak Cacat Taman Megah. This is one of the homes yang dapat monthly donation tu.

Majoriti yang tinggal kat sini adalah terdiri daripada kaum India, Cina dan ada sikit orang Melayu. Kita nak give back to the community bukan nak kira bangsa atau agama. Semua kita patut bantu, kan? Tak semua yang tinggal kat umah ni cacat, tapi ada juga yang abandoned by their parents dan menetap kat sini. Akak gorjes sedih la nak guna perkataan abandoned ni.

This is the area yang menempatkan baby dan kanak-kanak yang cacat yang memang tak bole bangun dan buat apa-apa langsung. Memang agak sedih (bukan setakat sedih, kitorang dah menangis bila tengok diorang ni semua). Ada parents yang hantar anak diorang kat sini dan tak jenguk anak dia langsung. Masa hantar janji nak datang jenguk,tapi janji tinggal janji je. These kids memerlukan extra attention since keadaan mereka yang sangat fragile.

On that day, kami bawak clowns to entertain the kids. Kami main games, dancing-dancing and interacting with them. Diorang gembira sangat-sangat even tho diorang langsung tak kenal dengan kita, but that is not an issue at all. Yang penting adalah kehadiran kita di sana.

Akak gorjes tak bole nak buat n3 ni panjang-panjang sebab rasa sebak sangat. We should be gratefull with what we have. Kita ni sangatlah bernasib baik jika nak dibandingkan diorang ni. U olls tengok la riak muka diorang kat photos ni....





10 comments:

Yunus Badawi said...

Staf pompuan aje yg nampak dlm gambar. Yg lelaki mana?

SyidaMislan said...

ada la, diorang yang tak nak posing2.takkan i nak paksa2.=)

A D I A said...

tmn megah ni kat cheras ke pj tu kak goj? kalau kat pj tu dekat my hse :)

i tringin nak join buat keje2 amal ni tapi tak rasa kuat unt tu. kang budak2 tu ok i plak melalak kat situ.

shaza79 said...

bagus akak gorjes.. aku yang bace entry ko ni pun dah sebak..

Uda said...

kesian kat mereka yer.. sampai hati mak bapak yg drop anak istimewa ni, lepas tu terus lepas tangan..

kakngah said...

adek sedey akk gojes..
tgk ank2 kurang upaya tu dibiarkn begitu saja.. sampai hati mereka..
bergenang ayor mata adek
adk terkenang ankanda adik akk gojes...
huwaaaaa!!!!~

Mama Hanim said...

Tahniah si gorjes.. sungguh murni hatimu..

Nieza Ishak said...

sedihnya adek gojesss ...
kesian tengok budak2 tue..
kalo akak la sure menangis dah kat situ.

beruntung anak2 kita kan ..

mama zharfan said...

thanks for sharing...
sebak tgk nasib kanak2 yg malang like this...and rasa bersyukur atas segala apa yg kita ada hari ini..

AYU said...

terharu tgk kanak2 yg terbaring aje tu...sian...utk tuan umah..teruskanlah usaha murni anda...semoga tuhan membalasnya.