14 May 2010

Pertama Kali...

Aqid,

Mommy minta maaf kalau apa yang mommy buat ni tak akan memberi apa-apa manfaat kepada masa depan Aqid. Minta maaf sangat-sangat. Tapi naluri keibuan yang ada kat mommy tak mampu membendung perasaan untuk memberi pengalaman yang pertama kepada anaknya. Niat mommy suci, dengan harapan supaya lepas ni Aqid tak meminta Mommy memberikan kepada Aqid setiap kali Aqid tengok iklan tu.

All this while mommy trying so hard untuk mengelakkan Aqid makan snacks yang ntah pape, even sweets pun Aqid tak pernah rasa. Coklat pun Aqid tak pernah makan. 2 tahun mommy mempertahankan Aqid daripada benda-benda yang seangkatan dengannya. Tapi bila Aqid cakap,"Mommy nak Bey Do Nal, nak Bey Do Nal" everytime keluar iklan tu kat TV, mommy tak tahan. I just cant help it.

Ni la muka budak kecik yang tak pernah makan junk food. Aqid makan nugget dengan air Milo. Absolutely no Coke for u. Puss In The Boots tu sekadar hiasan.

Makan sambil tengok tv. Lagak macam orang besar, siap senget badan. Geramnye...macam nak geget je budak kecik ni.

Sedapnye nugget ni! Dengan mulut yang muncung. Aqid makan 6 keping nugget sekali jalan jek. Ikut perangai sape la tu?Hihihi. Now mesti korang da bole figure out Bey Do Nal tu ape kan?

8 comments:

kakngah said...

mekD...
hihihihi!!..
aqid.. bg makngah sikit ha.. mkngah lapar ni.. xlunch lg.. huhuhu!!

Nieza Ishak said...

bagus bagus bagus

suffiya dulu smp 2tahun tak makan junkfood,

bila zulaikha ni ...terikut perangai si kakak yang dah start pandai makan.

kdg2 mmg belikan utk derang sbb derang mengamuk nak jugak macam kawan2 ... tp akak pastikan yang 90% masuk perut akak dulu baru masuk perut zulaikha ... hahahahah. hanginnn jerk budak kenteng .... hahahahah. kdg2 yg tinggal 10% ituuu lantaiiii nak makan .... muahahahaha

kakyong said...

kakyong pun tak ajor anak makan junk food sejak kecik, lately ni jer baru ade bawa 1,2 kali ke kfc.. itu pun sbb si abg dah ternampak.. kalo tak, leh gak ngelak...

btw, nugget anak2 kakyong tak suka makan.. kalo beli dlm pack, goreng kat rumah.. ibu ayhnya plak yg kena makan... french fries pun tak...

kalo g mcd hanya reti makan bubur ayam jer, kalo kfc.. pulun makan ayam mcm jakun... huhuuhh

Siti said...

bagus2..mmg junk food tak elok tuk anak2

Yunus Badawi said...

Bagus 2 tahun ko berjaya menghindari Aqid dari makan junk food. Lepas ni jgnlah biasakan pulak setiap kali dia tengok iklan kat tv.

Dia makan tu ikut mcm emak dialah. hehehe

adda said...

budak2 kecik mmg senang aje nk kenal dgn mr mcD ni. arituh saje je lukis huruf M pastu tanya syafi.. ini apa? dia jawab "McD" laju aje

ibu_Arifa said...

saya pun kalo boleh elak nak elak jugak.. tapi family side hubby suka buat makan2 kat kedai fastfood gini.. kalo kita tak bg kat anak.. diorg beria2 nak suruh dalila makan benda2 merepek ni..mcm anak2 diorg mkn jugak.. setakat terbakar dlm hati jer lah..kang lebih2 kena marah pulak dgn hubby.

shaza79 said...

akak gorejs, kalau fries tu mintak yang tanpa garam.. biasenye kena tunggu diaorang goreng lain dalam 5 minit.. aku pun jarang bawak anak2 aku makan fast food sebab tu aku heran tgk ade budak kat tadika bawak bekal happy meal gi sekolah..