29 June 2010

18 Ekor Ular?


This is our monthly program kat RACTAR. Kali ni yang datang cuma 3 orang iaitu aku yang confirmed gorjes nih (tak berlapik ko ye?), Davina dengan Sheema je. The rest got their own excuses to skipped this program this time around. Ini kan program sukarela bukan paksarela.

Oh ya, lupa nak kenalkan kawan akak gorjes. Davina ialah seorang volunteer yang bergerak secara sendirian dan tak terikat dengan mana-mana badan sukarela di Malaysia. Kebanyakan aktiviti yang Davina buat ialah dengan cancer patients, most of them under 16 years old. Sheema? Dia seorang quantity surveyor kat JKR, orang gomen. Tu je, bole? Hehehe.


Kali ni kami cuma buat 2 activities je, Japanese class dengan Maths class. Since Davina sorang je yang pandai bahasa Jepun, so dia ajar students standard 5 and above cakap Jepun. Aku rasa this is their 3rd class so far.


Bebudak yang standard 1 to 4 ikut aku dengan Sheema. Tak pegi mana pun, cuma ajar diorang hafal sifir. Sambungan dari class yang lepas (sila rujuk SINI). Dulu student aku ada 2 orang je, kali ni ada 4 orang sebab ada 2 orang budak baru masuk RACTAR ni.

Mesti korang confused dengan title n3 ni kan? Apa kaitan umah anak yatim dengan 18 ekor ular? Sila rujuk gambar yang berikut ini.....


Mereka kena kaler 6 ekor ular dengan satu warna, kesemuanya ada 3 warna/kumpulan. So jadi 18 ekor la kan? Kertas yang belah kanan tu dia salah kaler the first 6 snakes. Hehehe....

26 comments:

A D I A said...

bagus la u join aktiviti2 gini, leh jadi lady diana nanti.

Ena said...

maaiii.. nasib baik bukan ulorr bebetul.. kalo tak maunyer terjerit sat.. sat je.. heheh.. sy ni memg tak tahan kalo nampak ulor.. rasa meremang semacam jekk..

bagus la kan pelbagaikan bahasa.. tak cam sy nie.. huhuhu

kakngah said...

ceh! aku ingt ko mimpi kene patuk 18 eko ula..

shaza said...

kesian tengok anak2 ni.. diaorang di hantar ke sekolah tak kak gojes??

ejaMaria said...

ehhh... best nye... camne bole join keje2 gini?... nak join gak bole?

Salmia said...

owh.. kaedah baru mengajar sifir dengan bermain ular! kekekeke

SyidaMislan said...

Adia,
lady diana? bagus kan dia tu...tp syg umur tak panjang...

SyidaMislan said...

Ena,
ular tu kena kaler dulu baru idup.hehehe....

SyidaMislan said...

kak ngah,
kita sgt jarang bermimpi..tp kalau kena patuk 18 ekor ular, mesti dah masuk icu dalam mimpi...=)

SyidaMislan said...

Shaza,
diorang ni semua pegi sekolah dan ada yang dah masuk U.kat sini semuanya fully provided.kadang2 ada overseas trip tau.

SyidaMislan said...

EjaMaria,
camne bole join? company kita yg takde family day tu mmg suka buat aktiviti ni.since kita dah kenal dgn pengetua ractar ni, kita cuba buat pgram sendiri.

nak join?the more the merrier!

SyidaMislan said...

Salmia,
akak cuba nak make it fun!

chugie said...

ish.. tajuk memang menakutkan lah tau! igtkan betul2 ada kisah 18 ekor ular tu.. eeee..

p/s: sy takut ngn ular! eee..

kak long said...

yu la ngt kan syida jumpa 18 ekor ular segali gus...

kasi suspen den yo...

Yunus Badawi said...

Bab ni aku tabik kat ko lah akak gorjes.

Gambar yg kanan tu awat jadi lagu tu? Ko salah terangkan kat budak2 tu ke? ngeeee

kakyong said...

semakin gorjes la bila buat xtvt amal mcm ni.. semoga budak2 tu dapat manafaat dr kerja sukarela uols... clap clap clap..

ice♥ice said...

akak gorjes jadik siti sifir ye..pakai spek bintang2 x? hehe..bagus betol wt xtvt mcm ni :)

Huda said...

isk3..ular dlm buku rupenye yer..hehe..gojes tul :)

Izan Ishak said...

berdebar nak klik n3 syida kali ni...rupa2nya kisah dgn anak2 kat ractar..best ye dpt jadi volunteer ni.

SyidaMislan said...

Chugie,
akak pun takut dgn ular. yang penting, tajuk mesti kebaboom!

SyidaMislan said...

Kak Long,
kalau den jumpo 18 ekor ular, den yg lari dulu kak!hahahhaaa

SyidaMislan said...

YB,
thanks.
yg belah kanan tu dia syok sendiri dipermulaan.=)

SyidaMislan said...

Kak yong,
ini je yg dpt kita bantu diorang kak.....kalau kita tak buat camni, sape yg nak bantu anak melayu?

SyidaMislan said...

Ice,
mana akak nak cari spek bintang2 tu?
ice belikan bole?

SyidaMislan said...

huda,
bukan betul2.hehehee

SyidaMislan said...

Izan,
seronok sekali sekala bjumpa dengan mereka ni...