03 June 2010

Kraf Bersama Si Gorjes

Hari ni akak gorjes terasa sangatlah kreatif dan nak berkongsi kreativiti dengan anda semua. Especially parents yang nak hiburkan anak masing-masing tanpa mengeluarkan belanja yang banyak. Disini kita gunakan kaedah Do It Yourself. Kraf kita pada kali ni ialah membuat topeng muka.

Langkah 1: Download gambar kartun kegemaran anak masing-masing dan printkan. Make sure print tu yang color ye, jangan la kedekut sampai nak pakai black and white je. Akak gorjes download gambar Shaun The Sheep dengan Timmy, since ni yang Aqid suka sangat sekarang ni.

Langkah 2: Gamkan kertas yang ada gambar tadi pada kertas manila kad atau kertas yang keras. Untuk mengelakkan kertas gambar tadi daripada mudah koyak.

Langkah 3: Dah lekat? Guntingkan ikut bentuk gambar tadi.

Dah siap gunting outline muka.

Langkah 4:Dah siap gunting, jangan lupa lubangkan kat mata dengan telinga.


Langkah 5: Masukkan getah kat tempat telinga, nanti bole sangkut kat telinga anak-anak. Dah siap dah!

Bila dah siap, akak gorjes dengan happy nak sangkut kat telinga Aqid. Tapi end up dia takut sebab muka tu besar sangat. Akhirnya, akak gorjes lekat dengan magnet kat fridge je, takde la Aqid main buka tutup pintu peti ais tu nanti.

Selamat mencuba.

7 comments:

Huda said...

chumey nye sheep tu :) harus Try klu rajin :)

Nieza Ishak said...

mana nak dapat kepala tue ??? nak kena google la ekkk

ok gak ..
suffiya pun tengah sakan dgn sheep sheep dia tue

Elyn said...

mana nk dpt mask tu?? nak website die hehehe

chugie said...

bagus2!! berjimat cermat betul.. tp cantik gak topeng tu..

nak p carik muka siti nurhaliza lah kak.. hehehe:D

shaza said...

wah, kreatip la kak gojes ni.. tak sangka aku..

SyidaMislan said...

@huda: try la senang je.

@kak nieza: kat website dia, kita pun tak ingat ape..

@elyn:yg ni tak payah cari kat 5 shopping malls.hehehe

@chugie: hah?nak cari muka siti? atau sheep yang muka siti?ahahaha...

@shaza: da 18 thn ko kenal aku tapi ko tak tau aku ada hidden talent....hehehe

Papakeechee said...

ha bagus punya idea tu ... arees now suka sgt bukak peti ais ... thanks for the idea ... ^_^