16 August 2010

Pusat Harian Kanak-Kanak Spastik

Few days before puasa company aku yang takde family day tu make a day trip to Ipoh. This is the first time for the rest of the staff tapi kali yang ke 4 untuk aku. Why 4? sebab dulu cuma muslim staff je yang pergi. Kami bertolak dari Kelana Jaya pukul 7.30 am. Akak gorjes ngantuk tau. Confirmed aku tak mekap langsung. Natural beauty giteww!

Kami sampai pukul 10.30 sebab dah campur masa yang terbuang sebab sesat. Jangan tanya aku bab jalan kat Ipoh ni. Mana la aku nak ingat, datang sini setahun sekali je hoccay. Aku tak pasti kenapa signboard ni ada tulisan Cina, padahal takde orang Cina pun. Takpela, it was just a signboard.

Kat sana kami dan pihak homes dah arranged pelbagai activities for the kids and the staff too. Musical chair untuk bebudak dulu. Lepas ni untuk yang dah tua bangka. Pasukan ofis kami kalah untuk games ni. Pihak homes mintak kami menari poco-poco dengan diorang, mestila takde sorang pun yang tau. Kami ikut je cikgu tarian homes ni lead kami.


Sesi bergambar bersama pemenang musical chair peringkat budak-budak. Dia ni pemalu betul. Puas aku mengejar dia semata-mata nak amik gamba untuk blog ni tau. Ni pun dah kira ok jugak la dia bole buat 'peace'. Aku pun peace jugak!


Persembahan koir daripada kanak-kanak kat homes. For info, tak semua kanak-kanak kat sini yang spastik. Some of them ada yang miskin,yatim dan ada yang piatu jugak. They looks happy bila kami datang! Hofkoz la, kami datang bawak McDonalds.


Adik ni aku tak ingat nama dia ape. Umur dia dah 20+ kalau tak silap. Dia lumpuh dan down sindrom. Dia cakap kat aku, "Kak, bole kita pinjam spek?" Hah? Tak bole dek non, kalau patah akak nanges! Untuk distract dia, aku pun amik gamba 2 orang. Sila abaikan lenganku yang kurus itu.


Bestfriends forever. Yang tengah tu agak vogue hari tu. Dia pakai boot cowboy! Korang ada ke? Aku tak pasti pulak dia ni ada bape ekor kuda. Hahahaa.....


Aku nak amik gamba dengan adik Putra yang duduk kat kerusi biru tu, tapi kawan dia pun nak jugak. Takde masalah, bole je dik. Adik Putrabaru lepas buat operation kat kepala dia. Kat belakang telinga dia ada bateri, dalam kepala. Bateri tu ada 2. Aku tak pasti untuk apa. Korang perasan tak? Orang lain tengah huru-hara kat gamba ni, tapi aku je yang nak amik gamba. Heheheeee


Yang ni Zulaikha, mak dia meninggal dunia few years back. Dia tinggal kat sini dengan abangnya. Zulaikha ni melekat dengan aku. Agaknya dia suka kat akak gorjes kot.=)

Kami balik around 3pm, dalam bas semuanya membongkang sebab kepenatan melayan bebudak tu. Sekali sekala buat trip macam ni pun best jugak!

Company korang ada buat camni jugak tak?

20 comments:

Salmia said...

kira ok la tu xada familyday pun ada trip gak.. :p

kak gojes ni selalu wt keja amal je.. sendiri2 ke kampeni punya?

Nieza Ishak said...

seronok gak sesekali ada aktiviti camni kan ...

kak long said...

rajin ko dik,murah rezeki...rajin buat amal...


bdk yg kat buai tu lbh beso pada syida...hehehe

kakngah said...

hagheeeemmmmm!!!

jgn kn charity event.. family day, annual dinner.. malah increment pun xder.. cait! kompem bln dpn aku benti!

mekchu said...

salam kenal.. thru sejuta wajah :)

mama zharfan said...

bestnya dpt join aktivito2 gini..
syida sgt kurus rupanya..jeles2 :p

SyidaGorjes said...

salmia,
yg ni company punye.sbb tu kami kene/terpaksa pakai uniform.yg selebihnya akak dengan kengkawan yg adjust sendiri.

SyidaGorjes said...

nieza,
seronok.berbaloi sgt jalan jauh.

SyidaGorjes said...

kak long, insyaallah.
memang la budak tu lagi besar dari kita.obviously.hahahahaa

SyidaGorjes said...

kak ngah,
sgt emo comment ko tu.
mungkin berbaloi jugak ko berenti.ahahaaa

SyidaGorjes said...

mekchu,
hi mekchu, kita sama skolah rupanya...

SyidaGorjes said...

mamazharfan,
tak perlu dijeleskan si kerengga ni.i yang jeles dgn u tau.

SyidaGorjes said...
This comment has been removed by the author.
DrSinga said...

begitu terharu ....
aku..

Papakeechee said...

penat tapi worth it kan ... Zulaikha tu is very cute la .. suka tgk ^_^

SyidaGorjes said...

makDoc,
aku pun jua...

SyidaGorjes said...

papakeechee,
memang sgt kiut.rasa macam nak bawak balik je.

ERMAYUM said...

bagus company you buat event ni you pg voluteer ke memang one of your responsibility? dah 4 kali iya u pg bagusnya
kesian they all kalu i mesti tangkat leleh senyap2 sensitip :)

SyidaGorjes said...

ermayum,
its not our responsibility.sape nak pegi, bole join.camtu je.yg homes ni since dah byk kali pegi takde la sensitip sgt.

kakyong said...

bagus la gorges join xtvt mcm ni..
tempat ni yg kat mana???