17 August 2010

Tepung Gomak

Bahan-bahan:
Tepung pulut
Tepung kacang hijau

Untuk inti:
Gula merah
Gula putih
Kelapa parut
Tepung gandum
Daun pandan

Cara-cara:
Masak gula merah dan gula putih, campur daun pandan sekali. Masak sampai pekat.
Sejukkan gula tadi dan masukkan kepala parut.
Tepung pulut campur dengan air, masukkan garam sikit je. Gaul sampai kental.
Ambil sedikit adunan dan bulatkan dan leperkan.
Masukkan inti dan leperkan balik.
Masak air sampai mendidih, pastu masukkan semua adunan tadi.
Angkat dan toskan kalau dah timbul.
Golekkan dalam tepung kacang hijau.
Bole makan dah.

Nak tengok tepung gomak versi Aqid?
-
-
-
-
-
-
-
--
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
--
-
-
-
--
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


Selamat Mencuba.

22 comments:

kak long said...

wah tak da sukat2 ke?
main campak jer ehhh...teror la...

ejaMaria said...

uittt... camne nak agak adunan ni weh... aku bukan nye pandai nak agak2... huhuhu

kakngah said...

selalu aku tunjuk2 jek tepung gomak ni.....

Salmia said...

wah.. sukatan tak ada ye..
hehehe

SyidaGorjes said...

kak long,
kita tak buat pun dan tak pernah buat.resipi pun amik kat web je.kikikikiiii

A D I A said...

cehh, ingat u buat tepung gomak tapi. baru nak sama kan u dgn nenek i sbb nenek i pakar buang tepung gomak.

SyidaGorjes said...

ejamaria,
ikut gerak hati je.heheheh
aku pun tak pernah buat, mana aku tau.

SyidaGorjes said...

kak ngah,
sama la kita

SyidaGorjes said...

salmia,
sila sukat ikut mood anda pada hari tersebut.

SyidaGorjes said...

adia,
samakan i dgn nenek u?
tak perlu berbuat demikian sbb satu kuih pun i tak tau buat.hehehehe

makdara TERDIVA said...

tau name kuih jer..tp x penah mkn & x penah beli pong..haha!

selamat menjalani ibadah puasa :)

Papakeechee said...

Ala itu limited version tu ... I kena buat versi Arees la ni ... nanti cheq try test ... thanks!!! hehehe

SyidaGorjes said...

makdara,
nasib baik tau nama.ada jugak yg tak tau....

SyidaGorjes said...

papakeechee,
version arees mesti kebabom!i snap pic lain, tp ini je yg paling clear dan tidak blur..

JUE said...

Kalau tepung gomak versi Aqid... tu ai teror! hehehe

DrSinga said...

kita suka...
versi Aqid
versi Ajis..
versi ori je kita tak suka...

shaza said...

aku tak pernah pulak dengar makanan name tepung gomak ni.. memang wujud ek??

ERMAYUM said...

macam buat ondeh2 atau buah melaka iye? ke benda yg sama ? heheh but if buah melaka my fav

SyidaGorjes said...

jue,
ahahha....version aqid lagi senang.tak payah ke dapur langsung.

SyidaGorjes said...

makDoc,
kita pun tak makan kuih tepung gomak ni.hehehe

SyidaGorjes said...

shaza,
memang wujud ya.sila rujuk ke kamus dewan.

SyidaGorjes said...

ermayum,
cara dia sama dengan buah melaka, tapi ini bukan buah melaka.resipi tu cakap.