29 September 2010

"Ok, nanti mummy beli"

Sejak dua menjak ni Aqid dah pandai minta itu-ini. Segala iklan dalam tv tu semua dia nak, walaupun kadang-kadang iklan tu tak relevan dengan dia. Contohnya, deodarant, shaver,kereta. Tapi as a small kids, mana la dia tau apa yang bole dan tak boleh, kan? Yang penting mummny dia kena jawab,"ok, nanti mummy beli". Then he won't ask further questions.

Kalau pergi shopping mall pun macam tu jugak. Tapi atleast semua yang dia minta tu memang untuk dia e.g,toys. Tapi aku tak bole bagi jawapan yang sama dengan iklan dalam tv. Apa aku buat ialah aku bawa toys tu sampai kaunter, aku kene kawtim dengan adik kat kaunter tu dulu. Pastu aku cakap dengan Aqid,"Nanti akak bungkus dulu, pastu akak hantar kat rumah kita". Aqid pun senyap. So far, cara ini amat berkesan untuk dia.


Part beskal ni memang tak bole bagi alasan seperti perenggan pertama dan kedua sebab SIL aku pergi beli basikal anak dia, pastu bawa Aqid sekali. Of course la dia pun nak jugak. SIL belikan pastu claim kat mummy. Terjerat jugak mummy yea. Dalam masa setengah jam je Aqid dah pandai pedal,corner etc. Bila dah penat, terus tido.

Selalunya korang buat camne untuk escape dari membeli mainan atau benda yang tak berapa perlu untuk anak-anak? Marilah berkongsi cerita....

20 comments:

Huda said...

hehe..cayalah aqid! husna lom pandai mintak2 lg camtu, dia jenis ignore je klu kite tunjuk toys kat dia, but kalau nampak ball mmg tu je dia nak beli..

Salmia said...

belum beranak! hehehe

pandai kak bg excuses kt dia ye..

shaza said...

hehe.. lain budak lain pesen kot.. macam si Arif tu memang pantang nampak mainan so kalau shopping tu aku elakkan ke tempat2 jual menan tapi bila die dah besar sikit dalam 4 tahun.. die dah paham yang tak boleh beli mainan lagi.. macam sekarang mintak beli buku je la..

macam Ashraf pulak tak kesah sangat mainan ni.. senang cakap bukan jenis yang meminta-mintak la.. mmg semulajadi camtu.. so kalau gi kedai mainan die tengok mainan tu tapi takde lah nak suruh aku membeli.. bile aku suruh letak, die letak balik.. tapi kadang2 aku pulak kesian.. aku belikan jugak.. hehe

Izan Ishak said...

kalau anak2 izan mintak apa2 biasanya umminya buat dek je. skrg ni twins mmg suka mintak itu ini kalau pi kedai. sudahnya izan akan beli brg sorang2 je...dorg dok dlm kete ngan ayah je...hehehe

~ana~ said...

ajmal pun mcm tu..klau tgk iklan kat tv, selalu sgt dg dia cakap, mama, nak tu..tp biasa nya bnda2 yg relevan la..mcm mknan or minuman...

kalau kat shopping mall, biasa dia akan ambik satu..dia pegang..kalau dia berkenan yg lain, dia letak yg 1st dia ambik tu dan ambik yg latest dia berkenan...hu3x...kalau mcm br je lg beli mainan dia, tp dia nak jugak, pujuk la lebih2 sikit..insyaallah ok la..kalau x jalan jugak, terpaksa la beli jugak kan...

erk..terpjng la plak..sorry ye kak gorjes...:)

ejaMaria said...

klu aku slalu nye cakap kat budak-budak ni 'bole beli satu je'... so klu amik benda lain... yg sblum tu kena letak la... klu nak yg tu jugak... yg baru amik kena letak la... hehehe... cuma klu makanan cam biskut ke... roti... yg tu aku bagi excuse bole amik 2-3... ;p

Nieza Ishak said...

sama pulak jawapan ko dengan aku ..
kalo anak2 nak benda yg depa nengopk dalam tv ..

aku pun sebut ... "ok ..nanti ibu beli ...hihihi" ....

kalo paling tak boleh blah ..

" ok, nanti suh papa beli .. ibu takde cheng (sen) .." ...huhuhu

kak long said...

basikal?
kaklong baru beli lagi satu...
siadik dah pandai berebut ngn kakak,
tak tahan dengar dia menjerit..menangis...bergaduh...
aqid baru sorang,tak kesah sangat kan?

Drama Mama said...

haaaa...slalunya i will tell irfan "Ok, ok satgi kita ambik. now kita pi beli bla bla bla dulu. dia meraung la kejap but after a while dia nanti lupa. hehehehe

http://twinkywinkystars.blogspot.com

A D I A said...

hamboi leh bersubahat dgn adik kaunter tu eh, caya la. lepas ni jgn bawak shopping, online shopping je.

mama zharfan said...

hubby suka manjakan anak2..so far anak2 me akan dpt apa jer yg diorg request, even kdg2 kena tunggu some time, like hubby kata tunggu papa dpt gaji...yg penting toys/brg tu berfaedah lah, like bike, book :)

kakyong said...

fikri & anis pun dah pandai request apa yg depa nampak di iklan tv..

normally ibu nyer akan jawab :
1. owwhhh, itu barang utk org besar... bukan bdak kecik punya..
2. kfc yer.. nanti ayah balik, kakak tanya dengan ayah yer... (tp kalo kes nak dan2 tu jugak.. capai telefon, call en ayah & suruh ler anak2 ckp sendiri dgn ayah dia... hihiii)
3. kalo kat pasaraya nak mainan.. terpaksa la cari helah bawa ke tempat lain... sbb en ayah memang x kan beli (xde bajet kan..)

selalunya jarang le depa dpt apa yg depa hajatkan.. kakyong memang selalu kena pujuk depa... yer la, bukan depa faham mak ayahnyer xde duit utk allocate mainan bagai.. tp selalu kena cakap.. ' ayah work.. nak simpan duit utk kakak & abg lagi.. nanti kakak & abg nak sekolah kan.. haa, kalo x simpan duit, nanti tak leh sekolah'...

sbb anak2 r so excited nak pergi sekolah... so alasan2 tu depa terima..

but deep in my heart, kdg2 rasa sayu.. sbb x dpt nak belikan mainan yg sesuai utk depa... kdg2 depa tgk anak jiran ade...

JUE said...

Hurm...memasing bagi komen pjg2 ;)

Jue pun selalu guna ayat tu "Hah...nnti mama beli".

chugie said...

heheh.. cerdik aqid ni tau!

anak sy kecik g, so senang nak di tipu.. dan biasenye kena sogok makanan kat die, baru die abaikan barang yang die nak tu.. :D

DrSinga said...

'nanti Ibu beli kedai tu... letak dalam rumah ya Nak... senang nak beli barang!!'

rozana said...

sblm ko pg kedai yg dkt ngan kedai menan tu..ko dlm kete/kt umh lg ko dh igtkn dia yg kite nk pegi tgk2 jek...
no beli2...sbb mommy beli dh kn b4 ni..
tp ni nk kna tgu ank ko dh 3 thn ke atas bru berkesan kot!

en_me said...

beli jer.. ahaha

Mama Hanim said...

hehe..klu hanim plak xleh tgk iklan barbie, mesti suh bli la..huhu..

ayat standard,' Ok nti kita bli klu kedai tu jual..'

nur said...

salam kenal...
bijak betul idea ni... nanti nak try cuba kat anak2...

ERMAYUM said...

kalau yg kecik susah skit nak cakap but tak pernah dilayan cakap no lama2 ok la but once a while i do buy for them - kadang i cakap later - so end mth ke i belikan la - the girls jarang dapat jam jam tu jugak sebab i tak suka they all senang dapat apa nak :)