02 September 2010

Skinny

Mode : Emo tau!

Korang tengok tajuk tu. Korang rasa aku nak membebel pasal ape? Yes, memang aku officially skinny tapi aku bukan nak cerita pasal kekurusan aku ni. Aku sangat tak berpuas hati sekarang ni tau.

As usual, every year aku akan membeli sehelai seluar jeans. Wajib yea. Aku memang mempunyai masalah untuk mencari pakaian, tak kira la baju or seluar disebabkan saiz ku yang petite ni. Sometimes, petite tu macam best je tapi bila dah menyusahkan diri sendiri, dah macam tak best la pulak.

Bermula dengan pencarian kat Pavillion, aku pergi ke Gap. Kat sini takde sangat saiz aku tapi saje je try my luck. Tapi banyak skinny jeans. Pastu pegi kat Armani, kat sini memang confirmed ada saiz, tapi aku nak yang ada embelishment macam seluar tahun lepas. Ada, tapi yang skinny jeans, siap ada zip nak masuk kaki.

Pastu kami beralih ke Zara, ada skinny jeans jugak. Tapi ada yang regular cut, tapi paling kecik saiz US 2, aku pakai size US P0 (petite 0). Size R0 (regular 0) pun besar untuk aku. Disebabkan aku dah penat, kami memberhentikan operasi pencarian kat Pavillion on that day.

Di hari yang lain pulak, aku and Asben pergi ke 1 Utama, kononnya kat sini lagi banyak choice untuk aku. The first shop yang kami pergi is Guess. Again, most of the jeans adalah skinny. Ada jugak yang regular cut, tapi texture fabric and color dia macam tah pape. Pastu kita ke Bebe pulak. Kat sini aku suka sangat design kat poket belakang tu. Embelishment yang sangat cantik, ada 3 choice kat sini. Tapi semuanya skinny jeans.

Kat Tommy Hilfiger lak designnya yang sangat tak cantik. Nak try pun aku geli. After that kami ke DKNY, tak de la cantik sangat tapi bole diconsider. Tapi bila tengok kat kaki ada zip, tak ku hingin nak try. Kat Nautica, tak cantik langsung.

Persoalannya, kenapa SEMUA kedai jual SKINNY jeans? Aku ni dah cukup skinny and aku tak bole/tak cantik kalau pakai skinny jeans sebab nampak kakiku yang obviously kurus. Tak suka tau! SA kat situ cakap because skinny jeans is IN now, well not for me. Aku tetap nak yang regular fit and low raised. Itu je aku punya specs, susah sangat ke nak produce such jeans for me? Huh!

Sekarang cuma ada MNG, CK dengan Levi's je yang aku belum pegi. Kalau takde jugak, aku dah tak tau nak beli kat mana. Geram tau!

25 comments:

Nieza Ishak said...

gumux salah .. kurus pun salah ekk ..
semua ada jkerk problem ni ...

good luck, ada masa lagik nak carik.

Izan Ishak said...

syida...harap2nya dapatlah jeans yg diidam2kan tu~

kakngah said...

aku rasa.. ko kene cuba brand kikilala @ kiko lak.. xpun.. anakku..

lariks......

~ana~ said...

susah gak kan kalau petite saiz nih...kalau gemuk pun susah....

hu3x...

Salmia said...

betul ckp kakngah tu, sy setuju.. hehehehe...

ramai nak jadi skinny, itu yg banyak jual skinny jeans

MasZuber said...

sebenarnye lagi best jadik kurus neh..

ibu_Arifa said...

alahai..kesiannyer..tak pe ada masa lg nih..sempat lg nk cari utk pakai raya.

JUE said...

Mengidam kan kelangsingan ku di waktu dulu.... Kini, suar jenas yg ku berkenan mesti ada size 24 ke 27. Size 30 xde ker? Waaaa....

DrSinga said...

alaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!
aku baru nak sejes!!!!
kak ngah dah sejes dulu.......
.
kiko pun hokey...
tak pun.. disney..piter rabbit...

en_me said...

mesti ramping macam ziana zain kanns.. ehehe

*akak gorjes, me letak link oke

SyidaGorjes said...

nieza,
dah dapat, sila rujuk n3 terkini.hehehe

SyidaGorjes said...

izan,
takde lah diidamkan sangat, tapi nak cari yang sesuai dgn figure je.

SyidaGorjes said...

kak ngah,
yg tu je aku belum cari kak.

SyidaGorjes said...

ana,
yg sederhana is the best kan?

SyidaGorjes said...

salmia,
ko pun sama gak mcm kak ngah?tiru jawapan ke?huhu...

SyidaGorjes said...

maszuber,
kurus ok, tapi terlalu kurus dan underweight is not ok.

SyidaGorjes said...

ibuarifa,
kalau tak sempat pun, akak cuba sempatkan jugak.hihihii

SyidaGorjes said...

jue,
kenapa nak mengidam jadi kurus?kan bole buat mcm ziana zain ke, amy mastura tu.hehehe

SyidaGorjes said...

makDoc,
hahaha....jawapan kak ngah dah bagi dulu.hehehe

SyidaGorjes said...

en_me,
tak pasti la ziana zain tu seramping mana.hehehe

Mama Hanim said...

x mao cer pasal size.. amat rindu saiz zaman U dlu..huhu..

SyidaGorjes said...

mamahanim,
takmo cite, takpe.
zaman U kita tak sekurus sekarang.

kakyong said...

skrg ni memang tgh musim SKINNY kan.. adik bongsu kakyong tu pun sibuk nak beli jean skinny... tak berkenan langsung jenis tu..

SyidaGorjes said...

kak yong,
sgt lah kita tak berkenan si skinny tu.uwek.

ERMAYUM said...

sungguhla comel syida size 24 and kurus sepanjang tahun best nyaaaaaaaaa :)