16 November 2010

Dilema...

Aku jaraaaaaaaaaaaaaaaaaang blog about apa yang tersirat di hati/fikiranku. Tapi kali ni i really need your opinions especially from the mommies. Sebab mereka yang lebih berpengalaman. Well, being a mom, kita mesti nak yang terbaik untuk anak kita. Tapi bila dah ada banyak pilihan kat luar sana.........Aku pun keliru mana satu nak pilih.

Begini luahan hatiku.....

Tahun depan Aqid akan berumur 3 tahun. Dah 2 tahun dia menjadi penghuni tetap kat nursery Jalan Kent tu. Aku rasa next year is the best time for him to changed to a new enviroment. Sememangnya Aqid kat sana selama 2 tahun takde masalah langsung. Alhamdulillah. Even though dulu kami terpaksa hantar Aqid sebab maid aku nak balik Indon. Once dia cakap nak balik je, aku terus belikan tiket, cancel passport dia, cari nursery untuk Aqid. Semuanya kami buat dalam masa 3 hari je. And that is the turning point for me having another maid. She is the second one by the way.

So i was thinking to look for another preschool/playschool for him. Tapi nak yang ada day care sekali. It will be easy sebab tak payah nak arrange for transport or another day care. Aku ada search and call few of the school. Some of them cuma ada class 2 kali seminggu which is one class cuma 2 jam je. It will a hassle for us. Aku ada call this school, ada belajar academic, solat dan iqra setiap hari, makan 3 kali, nap time etc. I found it quite good, but furthermore the location dekat je dengan rumah.

Cuma bila part dia cakap ada homework tu aku terasa agak..........macam mana nak cakap ek. Budak 3 tahun ada homework? Im yet to know how is the homework, tapi perkataan tu je yang buat aku rasa Aqid akan terbeban. Hmmmmmm.....

Fees. Ini juga perlu diambil kira. Aku rasa macam ok. Sebab banyak yang dia ajar dan program. Apa pendapat korang kalau aku cakap fees dia RM500/mth? Seriously, i need your opinion guys. Kat sini kena pakai uniform. Class starts at 8am. Aqid tak suka mandi pagi. Dia mesti mandi kat school. Kalau class start sepagi itu, takkan dia nak belajar dengan tak mandi? Dugaan untuk aku nak memandikan budak ni di pagi hari.

Ada sesiapa yang bole bagi suggestion which school+daycare to go next year? Adakah dia terlalu kecil? Adakah aku terlalu memaksa? Adakah aku yang fussy sangat? Banyak sangat tanda soal dalam kepala otak ku ini.......

14 comments:

Huda said...

huda no idea..but siyes mmg kesian kat budak if 3yrs dh ade homework it suppose to be playschool je kan kat mereka :)

~ana~ said...

eh..br perasan..aqid sama baya dgn ajmal..:)

hr tu saya plan nak hntr ajmal g school jugak next year plus dia pun asyik la duk cakap dgn kitaorg dia nak g school. tp husband saya kata, nak hntr bila umur dia 4 thn. tp bg saya, 3 thn tu pun dah ok la kak...

kak, try cr qdees. rs nya qdees ada 2 sessi kalau x silap. masuk pukul 8@830 lg satu pukul 1130 kalau x silap. tp yg pasti, sessi yg kedua tu, tghri sikit la..

erk..sorry terpnjg plak komen nih..

Nieza Ishak said...

ini la masalah2 yang membuatkan haku tak jadik tukarkan suffiya ke skull lagik.

aku pun dah survey 4-5skull fees tak lari 500/mon.Yang mmmg akan diberi homework bagi menajamkan fikiran apa yg derang belajar kat skull.

aku nyaris daftarkan suffiya yg baru 4tahun kat CIC 550/month( stay smp petang tak perlu transit2), sehari sblm pi daftar husband aku suruh aku pk baik2.

Dengan umur anak 4tahun.. dah perlu ker kita push untuk ada homework hari2? yg macam yg ko tekankan tadik ???

pastu husband aku tanya lagik, kalo dah bayar mahal, siap ada homework apa target aku sebenarnya ??? padahal patutnya aku nak hantar dia ke playschool ... yang dia boleh main2 tanpa homeowrk yang banyak. dia happy2 belajar benda2 baru dan berkawan dgn kawan baru.

kdg2 mmg bagus jugak ada homework tp macam aqid jugak, suffiya susah mandi pagi, takkan hari2 nak bergaduh pasal mandi. Suffiya pun dah 2tahun ditempat yg sama.Pagi2 mmg tak mandi kat umah .. nursery yg mandikan.

Masalah ko dgn aku sama. nak carik new environment untuk anak tapi kita takut ... bila kita hantar kiddy yang mahal2 ni, anak kita akan strees dgn homework & bla bla bla ...soo ada pro & kontra la syidah.

Ko kena berbincang dgn husband ko, apa yang sebenarnya korang nak??? baru boleh buat keputusan.

tue yg aku stress bulan lepas, nak hantar anak sekolah mana pun pening?. last2 stick kat kiddy skrg cuma minta teacher dia start ajar 'mari membaca' soo dia dah boleh start membaca perlahan2 sambil main2 kat kiddy skrg. takyah fening2 nak bergaduh pasal homework sbb kadang2 aku baca blog org lain. anak2 taknak buat homeowrk .. mak pulak yg kena buatkan homework anak. Soooo ??? buat apa kan??? baik la belajar tempat biasa yang derang boleh terima secara perlahan2.

haiiiiii .. panjang aku membebel..nasib ko la syidah. tapi aku paham apa yg ko pk .. sbb aku dah pk sebelum ni lagik dan alahmdulillah aku dah nampak jalannya. Semoga ko pun dapat keputusan yang ko nak. good luck. kalo kita dating boleh la kita berborak pasal anak2 kita ni ... hihihi

Salmia said...

i'm not mommies yet.. hehehe

Mimie Hamdan said...

dear syida...
am totally agreed with nieza...
aku dulu pun camnie... YN 4 tahun aku dah masukkan tadika... konon nak anak pandai la kannn... wahahahah... kesian dia.. pagi2 dah mandi, gie skul, wat homework... mula2 aku cam okay2 jer... tp lama2 aku tgk dia melalak la, carik alasan takmo gie skul then i get to know her teacher cannot handle her very well sbb YN mmg tersgtla aktif ... kesian anak aku weh... kena pukul ngan pembaris, cubit idung smpi merah.... setgh tahun jer aku antar... lps tu aku antar daycare balik.. let her enjoy her hore2 life... takyah pk apa2...
umur dia 5 tahun baru aku masukkan tadika biasa... itupun aku wat mcm biasa jer.. tak push langsung dia... hehehe...
then umur 6 tahun nie aku masukkan Smart Reader.. biar dia tahu mcmmana nak sekolah nnt... hehehe... mmg agak sukar, panik mula2 tue... tp alhamdullilah, all went welll...
bg aku, kita kena tau anak kita mcmmana...
for me, takyahla ko antar dia tadika awal2... hehehe... let him enjoy first... esok 6 tahun ko gegar dia... wahahahaha...

psstt.. sorry terlebih citer pulakkk...

CiKaYu said...

dear,
i have a same dilemma with urs...my doter baru nk masuk 3yrs old. was thinking nk anto playschool juga. tapi kalau playschool cam u mention tdi tu siap ada uniform & homework tu bukan playschool dah tu, dah cam tadika lak, formal school. mungkin program tu nk terapkan disiplin, tapi 1 thing to ponder, budak x cepat bosan ke sbb dia akan melalui keadaan tu e.g homework hingga tingkatan 5.

psychology budak ni kte tak leh predict. tu yg i takut. with the fees 500 p/m tu tak leh nk comment lah sbb nyk tpt fees lbh kurang sama je. yg paling penting keberkesaan program yg ada di kindy tersebut.

ni lah masalah mommies zaman skrg kan.....

chugie said...

sy x de lg lah experience sendiri, tp kawan opis ni pun hantar anak die ke day care gak after sekolah..

rasanye ade bagusnye day care ni, atleast masa yang terluang tu terisi dengan aktiviti yang berfaedah.. dr nak biar kan die kat umah pengasuh tu.. n lg satu, dh siap sedia transport dr sekolah pagi-daycare-petang semua.. kita as a parent ni, tak yah nk pening2 kepala pk nk cari transport lain n bende2 lain lg..

bayaran: sememangnye lah mahal.. tu pengorbanan!

Suhana Shahril said...

syida,
Dlm usia anak yg baru nak masuk 3 thn,bg ana..sgt2 x sesuai kalo kita push dia utk blajar+beri homework.Usia tu, apalah yg mrk tahu melainkan main,makan,tido (basiclly).Mrk mesti x attract kalao guru mengajar unless kelas tu ada nyanyi2/dancing2.
Better state dl kat nursery lama. Bila dh 4 thn or 5 thn,brlah fikirkan kesesuaian utk hantar mrk ke tadika/taski sbb masa ni mgkn mrk dah.
sedikit matang.Lgpin dgn harga RM500 sebulan utk seorg anak yg baru usia 3 thn..mcm x berbaloi (sorry 2 say) kalau outcome nya x sprt yg kita harapkan.

Elyn said...

aku x dapek bg idea bernas sbb anak aku pun masih duk umah. tapi bile baca entry ko ni aku leh jdkan reference nnt!! tq beb

rozana said...

syida..
cari sklh yg xde homework..
aqid bkn nk amik spm thn dpn
nk ada homework n bagai..
gilo apo kck2 dh bg homework...
meh hntr kt aku lah..

Ya ALya said...

ya rasa tak sesuai sangat la untuk hantar dier school,memang kiter as parent nak kan yg terbaik untuk anak kan,tapi sebenarnyer kita dah amik masa dier waktu bermain,berseronok2 time umur 3 tahun....sebab ya pun ada anak yg berumur 3 tahun....

setakat ni time pagi ya akan ajar sendiri,ptg n malam adalah waktu suka suki untuk sara...itu pun ikut mood pada sara....risau satu je,biler kita terlalu awal hantar anak ke sekolah dengan adanyer home work...yg kita risau die akan jemu n tak nak g sekolah.....kalau 4,5,6 tahun tu sesuai la kot.....

tapi tepuk dada tanyer selera....yuran memang la mahal...

take time untuk fikir sefikir2 nyer.....

en_me said...

salam aidiladha maaf zahir bathin wat akak gorjes ittewww dr me dikejauhan ..

A D I A said...

3 yrs old too young la u, kesian kecik2 cam tu budak tau main je. tapi tu la unt working mother maybe u nak yang terbaik unt dia. kalau i, i nak cuba ajar sendri, main sambil belajar.

ERMAYUM said...

homework tu kalu setakat nak bagi otak alert ok dear -but bukan la berlambak2, islamic ada iqrar semua bagus aa tu - but bayaran nya for local taska is a bit expensive i rasa- smart reader pun murah lagi . - but it sounds more like kindie rather than playschool.

susah gak nak buat keputusan ni - maybe if u like u try ja tgk how yr son coping- maybe dia gembira dan teruja mana tau kan and make him become a morning person :)