30 December 2010

Cerita Budak Umur 2+

Pada suatu hari Aqid nak main lego. Dia nak buat rumah, katanya. Actually bukan dia yang buat. Its either aku, papa or mak aku yang kene buat. Dia monitor construction progress je, ala-ala project manager. Bila beberapa buah rumah telah disiapkan.....

Aqid: (sambil jari menuding to each house) Ni rumah otromen gaia, ni rumah raksasa, ni rumah aqid.

Mummy: Rumah kita mana?

Aqid: Kat rumah Aqid la.

Mummy: Raksasa mana? Tak nampak pun.

Aqid : Raksasa dah balik rumah. Dia nangis. Kena tembak. Rumah dia kat atas.

(actually rumah my sis kat atas. Aqid cakap anak my sis tu raksasa. He's 1+)

Mummy: Aqid nak jadi apa?

Aqid: Otromen gaia, otromen cosmos, otromen tiga.

Mummy: Ammar (anak my sis) jadi apa?

Aqid : Raksasa. Nanti Aqid tembak dia.....chew....chew....chew....Pastu dia nangis.Pastu dia balik umah..

Aqid sekarang keletah bercakap. Dia dah tak pelat lagi dah. Dulu dia tak pandai sebut K, tapi sekarang K bole jadi pekat sangat sampai jadi Q. Takpelah, asalkan bukan 'Te'.

Anak korang ada yang pelat lagi tak?

13 comments:

kak long said...

isshhh,tak dah...meh sini lawan ngn kaya cakap...sape teror...!

ok kakya jadi otomen taro,boleh?

shaza said...

huhu, anak aku Arif dulu ade masalah sebutan P.. semua perkataan yang mula huruf P, bertukar dengan huruf K.. tapi lama2 dah ok..

kakngah said...

sebutan adief masih tak jelas & lengkap. masih belum blh kuasai perkataan 2 atau 3 sukukata. sume belasah 1 sukukata jek.

Huda said...

aqid leh tahan gak tinggi imaginasinya :) pengaruh cite otromen tak leh tahan..hehe

Papakeechee said...

cute nyer!!! ... boelh panggil cousin dia tu raksasa ... hahahhaa ... my son speaking adalah sgt baku but slightly better then before ... rajin gak bercakap ... boleh sembang sakan dgn Aqid ni nanti ... heheheh

~ana~ said...

ajmal pun ada pleat2 sikit kak...tp skrg ni ada improvement gak la..kenkdg xtau dia cakap apa, saya iya kan je...tp dia mcm tau je saya x faham n dia akan xplain smpai saya faham..heh3x...

DrSinga said...

otroman ni kan Aqid...
dari jaman antie kecik2 dulu..
kerja dia asyikkkkkkkkk membunuh je...
tak tobat-tobat!!

chugie said...

macam2.. bleh plak dh besar nk jd otromen? ekekekek

Ermayum said...

Q pelat habis tak tau lah naper - muk - mungkin kak muk or nyamuk hehe
leh lah kawan ngan Aqid dia suka gak ultramannnnnnnnnnnnnn raksasa

kakyong said...

bagus la aqid nak jadi otomen...

fikri sebut tromen.. & sebutan yg masih tak pass adalah semua perkataan yang ade 'ng' dibelakang.. cth, belakang jd belakam, ... ;)

Anis pulak bila nak cakap 'tengok' dia sebut 'kengok'.... huhuuu...


anak2 ni, kalo kita tak ckp pelat dgn depa, depa takdenya sebut pelat.. cuma kdg2 sebutan tu yg tak sampai 'mahraj huruf'... ;)

A D I A said...

k jadi q? ala comelnya, ada slang gitu. sian amar di panggil raksasa ye. aqid sure jadi hero sebab dia paling besar, itu la nasib kalau jadi yg muda.

mode: mengenang nasib masa i muda2.

CiKaYu said...

amboi semua ultraman dia nak jadi yea....cute...

SyidaGorjes said...

@kak long:aqid tak kenal sape otromen taro.oleh itu dia akan di'fire'.....chew chew chew

@shaza:oh, bukan aku sorang je mengalaminya.....lega sikit

@kakngah:meh blaja dgn anty gojes.lps kelas, kita pegi mkn sedap.hehehe

@huda:tak tau la mcm mna dia bole suka tgk otomen ni.

@rina: bole sgt kalau nak ajak sembang.tp aqid ada sikit perangai kedekut.tak bole share langsung

@ana:adakah anda betul-betul faham?=)

@drsinga:otomen free thinker.dia tak tau dosa.

@chugie:part tu dia blom suarakan lagi.

@ermayum:mmg semua boys suma otomen kot.tak lapuk dek hujan la otomen ni.kebal btol.

@kakyong:nti lama2 diorang ok la kan?

@adia:adakah u 'tersiksa' masa kecik?heheheh.nasib baik i yg 1st.

@cikayu:aqid mmg kiut =)