23 December 2010

Setelah 4 Tahun Bertapa

Nak tanya, dah bape lama korang mendirikan rumah tangga? Ada tak hadiah-hadiah kawin yang masih intact/tak terusik/belum pernah digunakan? Aku yakin mesti ada spesis manusia yang macam aku diantara kalangan anda-anda sekelian.

Dulu masa kawin, banyak jugak la dapat hadiah. Aku tak sangka dapat banyak sebab kawan-kawan aku pun ada berapa kerat je. Aku kan pemalu, mana ada ramai kawan. Tapi bila dikumpul semua hadiah, kami ada satu bilik penuh dengan hadiah je. So, ia dipanggil "bilik hadiah". Since hadiah tersebut tak banyak yang kami gunakan, maka kami menrecycle hadiah tersebut dengan memberikan kepada kawan-kawan yang lain. Keji tak? Hahahahhaaaaa...

Ini adalah salah satu hadiah tu. Oven. Pada mulanya aku tak tau nak buat apa dengan oven ni sebab aku bukannya pandai masak, jauh sekali kalau nak masak guna oven ni. Akhirnya setelah 4 tahun oven ni bertapa dalam kotak, aku menamatkan zaman bujangnya dengan memasak Jacked Potato pada hari Sabtu lepas. Lama nak masak jacked potato ni. Sejam lebih, tapi aku gigih menunggu di depan oven sebab over excited!


Inilah hasilnya aku jadi penunggu oven. Jacked Potato. Aku tak pasti kenapa, tapi rasanya setiap kali aku masak hasilnya akan menjadi huduh walaupun rasanya sedap. Mungkin aku kurang kreatif dari segi hiasan.

Bilakah pertama kali korang menggunakan oven?

24 comments:

shaza said...

Aku dapat 2 oven toaster hadiah kawen.. satu aku pakai, satu lg aku jual kat cash converter.. lagi keji tak??? hahaha

p/s- nape lama sangat nak masak jacked potato tu sampai sejam lebih.. ko pakai russet potato ke?? selalu aku buat tak sampai 10 minit..

Huda said...

huda x ade dpt oven toaster, tp toaster saja ade 2 biji :)

kswsk said...

xpe..pasni kau pektis deco2 plak...

kak long said...

x der oven...microwave ado laaa...!bagi kat kaklong jerla oven tu klu tak pakai....hehehe

~ana~ said...

kak, saya guna oven dr sekolah menengah lg..tlg mak buat biskut raya..hah3x...

kak, apa kata akak share resepi jacked potato tu dgn saya. confirm lepas ni kalau akak buat, jd cantik..hah3x..

eh serius ni..nak mintak resepi...

Elyn said...

hadiah aku pun byk lom terusik. tggu masuk umah sendir baru aku guna kot!!

SyidaGorjes said...

@shaza:sesungguhnya aku tak mengenali kentang ni berjenis-jenis.aku main beli je.ko lagi keji dari aku.siap jual lagik!

@huda:toaster pun dapat jugak.

@wa:akan ku coba

@kaklong:takde org nak bagi kita microwave kak.tong gas pun ada yg hadiahkan

@ana:akak da jwb kat blog ana.

Salmia said...

rajin memasak skang ni...

DrSinga said...

saya...??
saya dah 12 tahun kawin.
hadiah mixer baaru saya guna tahun ini..
sudah sangat outdated mixer saya itu..

JUE said...

Aritu kawen, x de org bagi oven lor... Toaster smpai 5 org bagi! Bagi2 la ke kedua2 belah family. Ni sgt2 mengidam ke oven skang ni. Klu x bole la wat Jacked Potato versi Jue pulak! Huhuhu...

Drama Mama said...

bagi la resipi! potato is among my fave dish!

psttttt...pernah try buat bake potato tapi dia keras. yang ni jadi empuk tak potatonya?

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Mama Hanim said...

perhh mesti sedap tu kan.. makin rajin masak skang ni ye? hehe..

ada gak satu microwave hadiah tu.. lg lama, dh 7 tahun x penah pakai..la la la..

Drama Mama said...

nak resipi nak resipi!!!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

SyidaGorjes said...

@salmia: entahla...pembawakan kot.hahahah

@drsinga:mixer pun bole outdated ke?

@jue:oven dah murah, sila beli di pasaraya berhampiran.hehehe.

@dramamama:ada yg empuk, ada yang keras.bergantung kepada saiz potato itu.

@mamahanim:meh sini, deliver itu microwave ke kl.kami sudi menerimanya.

@dramamama lagi: i amik kat myresipi.com

mama_umar_maryam said...

ada ada..tmpt grill ala2 tmpt barbeku tu..

Elly & Emmy said...

last guna time raya ari tu.. hehehe malas tul nak kena bersih lepas tu..

Daddy Ziyyad said...

Wowwwww..dapat oven....hehehe..

Tapi tektik recycle hadiah tu memang keji..hihihihii

chugie said...

sy pun ade hadiah2 kawin yang terpakse di recycle balik.. sebab banyak sangat.. microwave pun sampai dua dapat. 1 pakai sendiri, 1 lagi bg kat mil.. jimat kn?

kak, janji rasa tu marveles sudah! rupe tak penting kan.

SyidaGorjes said...

@zety: tempat bbq?best tu.bila nak jemput dtg ke rumah?hihi

@uda:part nak bersihkan tu yang paling M kan?

@daddyziyyad:recycle lebih murni dari jual balik hadiah yeaaaa...

SyidaGorjes said...

@chugie:at least akak dah tau mcm mana nak buat,tu yang penting.hehee

Ermayum said...

i rasa ada lagi kot dalam stor umah my dad esp cawan n pinggan hehhe
tak keji patut re gift to others tak membazir err nanti leh la u bake cake ye :)

A D I A said...

oven tu apa?

kakyong said...

gorjes,
share lah resepi...
kakyong hadiah kawin ade juga bg org.. kalo simpan tak guna rugi jugakkan, lagipun dah ade satu...

MasZuber said...

hohohooo

tahniah kerana akhirnya menggunakan saya, kata oven itu ;p