20 December 2010

We Should Be Very Grateful

Hari ni kami ada meeting untuk year end event. Its an event to celebrate homes and individuals yang company ni bagi monthly donation. Hampir 5 tahun aku kerja disini, tak pernah aku merasa family day. Dulu selalu join family day office mak, tapi mak dah pencen maka takde lagi family day yang aku join. Eh, lupa, company asben yang kecik tu pun ada family day. So, moralnya, company aku yang kat penthouse ni je yang takde family day.

Berbalik semula kepada year end event tu, masa meeting tadi ada presentation video dari start company ni donate sampailah ke hari ni. Aku sangat emo okay. From the less fortunate individuals to the homes, hati aku sayu je melihat diorang semua tu. Kalau setakat yang miskin je aku bole tahan lagi. Tapi bila sampai part yang disable, ada penyakit yang sukar diubati, aku memang tak tahan. Kita ni jauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuh lebih bernasib baik daripada diorang.

Diorang tak pernah terfikir nak shopping kat mana kalau ada masa lapang, nak pergi bercuti kat mana masa musim cuti sekolah, jauh sekali nak beli psp, ipad, or handbags. They struggle to live every single day. Are you? Apalah sangat yang kita struggle kalau dibandingkan dengan diorang. Kalau dapat makan kepsi setahun sekali pun dah cukup best. Tak payah nak cerita pasal Chilis or Tony Romas, aku yakin diorang never bother about it pun.

ALhamdulillah, since aku kerja kat sini aku dapat melihat semua ni or else aku rasa aku akan still macam dulu lagi. Aku envy dengan bos aku dan orang yang macam Tan Sri Bukhari tu, diorang banyak duit dan lebih banyak duit yang diorang ada, lagi banyak yang diorang donate. Since duit aku kurang, maka akan ku cuba donate to them every months regardless how much i gave to them. Aku rasa itu je yang dapat aku berikan pada mereka. That also contributes why i love to participate with volunteers programs like we did with RACTAR.

Aku yakin on the day of the event tu mesti aku nanges. As usual. I cant help it.

p/s: panjang lagi aku nak membebel kat entry ni, tapi dah emo. tak bole sambung dah.

11 comments:

kak long said...

rezeki yag sedikit,jika dikongsi bersama..besar manfaat nya..!








psssttt...syida skrg x nak balas komen erk?..nape?

ejaMaria said...

tak mampu bagi duit... kita sedekah keringat... klu tak mampu juga... doa adalah yg sebaiknya...

~ana~ said...

sini lg teruk kak...family day ke, dinner utk staff ke..langsung xde..buat amal jariah mcm ofis akak tu, jauh sekali....hoh. tp bila tgk company mcm x caye..hu3x..

Huda said...

sangat setuju! bos2 kene baik hati kan..

chugie said...

ehehehe.. panjang lak karangan akak arini ye. xpe lah kak, kite donate n buat semampu yg boleh ye.

Salmia said...

kak gojes nih memang emo.. hehehe

kswsk said...

Agaknya yg kat swiss garden tu 1st n last kot family Day yg ada...

Elyn said...

sesekali ade camni dpt gak menyedar kan kite yg terlupe ni.....

kakyong said...

syida,

sejak kakyong jd SAHM,


"tak pernah terfikir nak shopping kat mana kalau ada masa lapang, nak pergi bercuti kat mana masa musim cuti sekolah, jauh sekali nak beli psp, ipad, or handbags"

memang x de dlm bajet... :p

tp kakyong ni masih sihat Alhamdulillah, anak2 x de sakit yg serius (belum lagi)...

MasZuber said...

lebih banyak kita memberi..lebih banyak yang kita dapat kak..betul tue..

ERMAYUM said...

y r line of work allow u to tgk benda benda ni menginsafkan kan but macam i ni selalu terlupa :(