28 January 2011

Pen Merah

Dulu kecik-kecik kita selalu nyanyi;

Pen merah, Pen biru
You marah, I love u

Tapi bila sekolah kita tak suka kalau cikgu marking paper dengan PEN MERAH. Sebab bila pen merah mesti tunjuk kita banyak buat salah.

Nasib baik bila aku keje, bos aku tak tanda drawings or letter aku dengan pen merah.

Aku lega.

Tapi, bila pregnant, hatiku berdebar-debar bila nak pegi check up

Sebabnya,

Ni check up bulan lepas, aku dapat pen merah sebab low blood pressure. Nasib baik misi tak marah. Dia siap cek pakai digital and manual sebab dia cakap terlalu rendah.


Ni bulan ni punya, dapat pen merah lagi sebab berat badan naik 3kg dalam masa sebulan. Nasib baik juga misi tak marah.

Aku cakap dengan misi takmo minum air gula.

Sebab kawan aku cakap tak sedap.

Aku sendiri tak pernah minum.


p/s: aku rasa weighing scale tu ada ralat la sebab aku tak rasa perut aku besar. baju pun bole pakai lagi.

17 comments:

Ermayum said...

44 kg tak berat lah takkan kena minum gula cuma naik 3kg tu yang berat sikit :)

shaza said...

eh, pegi cek up kena cek b*** d*** jugak ker?? nape gynae tu tak pernah cek aku punyer pun??

p/s- masa pregnant aku pun selalu low blood pressure.. sbb tu tak boleh berpanas-terik.. rase mau pitam..

Huda said...

hehehe..makan bnyk2 sikit kak :)

ejaMaria said...

ok lagi 3-4 kg sebulan... buleh la tu... ;p

DrSinga said...

meh datang sini...
aku scan dan check dada sekali!
misi tu lupa nak check dada kan hari tu!!

ibu_Arifa said...

hihihi..sama nasib dgn saya la... masa mengandungkan dalila dulu.. hb selalu merah sampai 6 bln baru okey.. hihihi.. teringat balik memori tu.

Daddy Ziyyad said...

Ringan nya?? 41kg aje...
Sudden increase in body weight(mcm naik 3kg tu), mmg kena check ..kot2 disebabkan oleh diabetes masa pregnant...test minum air gula tu mmg tak best, sebab manis gilerr..hahahah..saya selalu tgk patient saya terkulat2 muka nak habiskan air gula tu :) Tapi ia penting

~ana~ said...

jaga2 kak...jgn la kena minum air gula tu..saya pun dgr kawan2 kata x best...hu3x..

take care kak..

chugie said...

apesal akak x berat2 lg ni?? ekekekek... kan dh kene pen merah!

mama_umar_maryam said...

aku mmg besfren dgn pen merah sbb nk mark paper budak2 nih,hehehe

Elly & Emmy said...

bahaya juga tekanan darah rendah ni.. takut terpengsan tiba2..

kiter pun tak pernah kena test minum air gula tu.. mujur.. kalau tak berkerut muka nak telan sampai abis..

A D I A said...

low BP ek, sama cam i dulu. tapi takde la dapat pen2 merah ni, maybe tak teruk sgt kot. naik 3 kilo? byk tu unt tempoh sebulan. u makan pasta hari2 ke.

Ya ALya said...

ya alhamdulillah masa prgnant first dulu ok je minum air gula...tak tahu la tak sedap tu part yg camana,sb biasa je...tapi tekak orang kan lain2....

kakyong said...

syida buat check up kat mana?

kakyong dulu masa 1st baby, check up kat klinik kerajaan, sekali timbang tu cam lebih jer.. pastu bila nak check perut , kakyong ckp la kat JM yg kat dalam bilik, saya rasa timbang kat lur tu salah... ceh konfident jer.. so timbang kat dalam.. ya... memang tak sama mcm yg depa timbang diluor... ralat 2 kg...

kakngah said...

akupun tak pernah mnm air gula setakat 3x preggie.
harap2.. akn dtg xder juga.

SyidaGorjes said...

@ermayum:44kg tu mmg tak berat.bawah paras BMI.

@shaza: dia ada cek kat BD juga.sila ke klinik kerajaan.aku rasa ko ni spesis puteri lilin.

@huda: tak bole makan banyak nanti naik banyak juga.

@ejamaria: misi cakap max 2kg je.

@drS: asik suh dtg klenet dia je, tapi address takmo bg camne nak dtg?

@min: masa Aqid dulu setiap kali cek up merah semedang.

@daddy ziyyad: saya memang ringan tulang .hehehehehe

@ana: skg akak control makan.tapi semua akak bedal.hehehe

@chugie: anda jgn la jeles.hahahahha

@zety: aku bukan seorang pendidik.=P

@eida: tp kalau BP rendah pun,tak kene mnum air gula

@adia: i mkn pasta 1mgu skali je.tapi i think itu yg buat i naik cepat.so bln ni i takmo masak pasta lagi.

@ya alya: kene minum?erk!

@kakyong: cek up kat klenet gomen je kak.nanti kita nak cakap dgn misi psl timbang tu la.

@kakngah: akan datang?selamat berusaha!

Salmia said...

kak gojes preggy lagi ke? baru tau..
tahniah sbb aqid akan dapat adik! hehehe