10 February 2011

Dulu.....Sekarang.....Akan Datang

Dulu masa study aku pakai kete kontot je. Kancil ijooo mak bagi. Jauh perjalanan kete tu. Tiap-tiap bulan mesti ada trip KL-JB. Cukuplah ada kete kecil untuk belajar. Bukannya nak bawak sape-sape pun. Kelas pun jarang yang sama dengan housemate yang lain. Setiap hujung minggu kami ke town untuk shopping. Kadang-kadang pegi dating. Hehehehehe. Aku nak cari gambar kete tu tak jumpa la. Korang bayangkan je la kancil yang first edition tahun 1997 tu.

Dulu masa bujang aku pakai kete 2 pintu je. Kete kontot lagi tapi kete tu mesti laju. Bujang lagi la katakan. Kalau drive kat hiway tu 180km/j selamba je. Mak aku tak hingin naik kete tu. Bole dikira bape kali dia naik. First time masa hantar dia pegi haji (kalau tak silap). Tu pun dia terpaksa naik. Second time, macam takde je. Lepas tu dah tak naik-naik langsung. Apa salah kete kontot aku tu?

Ni kete masa bujang. Confirmed laju. Ngeh Ngeh Ngeh.

Bila dah ada anak sorang, tukar kete lagi. Kete kontot jugak. Dengan alasan, pintu kete tak cukup. Bole pakai tak alasan ni? Masa aku tengah pantang transaksi pembelian kete ni dilakukan. Sebab tu aku tak test drive, beli tengok catalogue je. Kita kena trust Asben 1000% (untuk urusan jual beli kete sahaja). So, kami beli kete 4 pintu.

Ni gambar kete kontot tu dari website.

Tapi bila dah nak ada anak yang ke 2, perlukah aku mengupgred kete lagi? Perlukah aku upgred ke 7 seater? Ada ke jual kete 6 pintu? Macam mana nak susun car seat Aqid dan carseat bakal adik Aqid kalau pakai kete sekarang ni? Tempat letak barang yang kat belakang tu pun dah packed setiap kali balik kampung untuk kami 3 orang je. Kalau tambah lagi sorang, nak letak mana?

Acik Singa anak dia 5, tapi pintu kete dia 4 jugak. Macam mana dia susun anak dia yang ramai tu? Haruskah mereka beratur sebelum naik kete?

Apakah pendapatan anda?

29 comments:

shaza said...

ye.. jumlah anak mempengaruhi jenis kereta.. macam aku, anak sorang kete lain tapi anak kedua dan seterusnya tetap kereta yang same.. hehe

selain tu faktor ketinggian aku juga mempengaruhi jenis kereta.. aku tak boleh beli kereta yang rendah sebab nanti aku pun nampak jalan tu rendah jer.. tambahan pula, leher aku ni bukan jenis jinjang..

walaupun kereta aku tu lebih besar dari aku.. dan kadang2 bunyi ngaum nye seakan-akan bunyi lori tapi aku puas-hati.. sebab bila aku bawak kete tu.. luas permandangan jalan raya..

~ana~ said...

akak, ms kami buat keputusan utk tukar kereta hr tu pun pening mikir..

kereta saya dan husband mmg 2-2 4 pintu tp kereta saya sepupu dgn kereta zmn belajar akak..mmg kecik la...kereta husband plak mmg la sedan tp sbb kereta tu membuat kan kami hampir setiap bln hntr dia ke workshjop, maka cr alasan utk tukar. lgpun ms tu anak dah 2 kan..rs mcm x cukup space je..ingat kan nak cr sedan jugak,..tp last2 tukar fikiran, ambik 7 seater terus. senang. anak2 bleh baring, main bola lg kat dlm kereta..hah3x...tp puas hati la sbb senang. nak balik kg pun senang nam sumbat2 brg..:)

tukor 7 seater terus kak...skrg ni HC kan...tukar honda stream ke...wish, caldina, grandis, mazda 5, mazda 8...semua nya di tgn anda..hah3x..

kak long said...

kalau dah mampu apa salah nya...





macam kaklong...pakai la yg adoooo...!
huhuhuih...!!!!

chugie said...

ekjekekek... saya dari bujang sampai lah dh kawin, masih pakai kereta 4 pintu.. x bape berkenan ngn keta 2 pintu..

owh, saya juga berpendapatan sama dengan akak gorjes, mau tukar kereta yang lebih besar.. tapi, kereta putih saya baru je setahun lebih guna.. haruskah???

A N A K - A N A K K U said...

hehehe kalau mampu tukarlah pada kereta y lebih besar,tp kita perlukan tempat dduk y bnyk ker tmpt letak barang y bnyk????pada sylh, lebih baik cr kereta y bonet dia luas...hehehe tp ade ker erk????

Papakeechee said...

still ok lagi kot ... only after ur 3rd one maybe nak kena tukar la kot ... but if u nak prepare for the future baik start beli an MPV ...

Nieza Ishak said...

anak 2ok lagik,
keta aku pun penuh carseat.

Zue AnnaLeeya said...

akak anak 3 org pon pakai kete 4 pintu yg bese jerk... cuma klu nak jln jauh, masing2 nak port baekkk utk tido.. pastuh mulalah bergaduh... huhuhu....

ape nak buat.... blom mampu lagi nak beli mpv....

bujal X said...

MPV pun ok jugak~tapi kalau nak yang amat bagus adalah bas mini~weee~~

salam kenal~~

en_me said...

gambar me chantek ker.. uhuhu, thank u

you wrote:
en_me,
dah lama saya nak tanya ni.
saya teringin nak ada dslr ni.
tapi kalau takde skill bole ke amik gamba secantik en_me buat?
atau saya hanya perlu beli dslr yg ala-ala beginners dan belajar cara guna dulu?
ada tak dslr yg ringan utk diseimbangkan dgn berat badan saya?

en_me said...

dulu me ade citer skit pasal dslr lamer me kt sinih:

http://memanglumayan6.wordpress.com/2010/10/14/aku-doktor-dan-kamera/

Mama Hanim said...

tukar kereta ada kaitan gak dgn umur.. bila usia dh jejak 3 series, disyorkan guna SUV or MPV dan sewaktu dgnnya..hehe..

ibu_Arifa said...

huhuhu..tukar jer kak..
mpv
mpv
mpv
hihihi

Daddy Ziyyad said...

For me, faktor paling penting ialah $$$.

Kalau $$$ bukan masalahnya, beli aja yang baru(MPV).

Kalau $$$ menjadi isu, kena adjust lah..sebab dua anak, boleh lagi berkereta sedan, in my humble opinion..Car seat no 2 letak belakang, u duduk belakang. Car seat no 1, anak sulung, kena letak depan(ya, the best option is to put the car seat at rear).Unless u tak kisah nak tgk2 anak kecik no 2, boleh letak dua dua car seat kat belakang..

Kadangkala, I terfikir, bila makin maju, kita makin tak boleh nak survive, guna apa yg ada..mmg ramai kawan2 I yang even baru anak seorang, dah nak pakai MPV. Cuba kita tgk mak ayah kita dulu, boleh aja survive dgn kereta sedan hatta anaknya 3-4 orang...

The choice is yours, your money..hehhee..

mama_umar_maryam said...

hik3..nnt dah kuor no 2 tu ko pandai2la susun syida oiii..aku rs aku nk tuko kete bile nk masuk 3 or 4..menabung dulu ;p

Huda said...

yup..hubby huda pun ada plan nak tukar kete beso sikit bile ahli keluarga bertambah nanti :) adeh..

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Elyn said...

aku dulu pun masa bujang pakai kelisa chumel. ala2 chumel cam haku gak la ekeke.

pehtu masa nk beranak laki den belikan swift (kontot gak)... ceh tak muat nk isi segala reta mende anak, so laki den tukar kan lai kete kontot tapi bosau dalam nye....

maka dengan ini kete besau memain kan peranan utk berjlan jauh lelagi family dah bertambah... sekian repekan aku!!

AshAnas said...

kami pun dok berkira nk tukar kete ni, hihi...
kete lama kerap sgt rosak sbb ayah beli pun dh 2nd hand punye... tiap2 bulan ade je kerosakan yg mbuatkan kami pening kepala...

kakngah said...

ms bujang dulu.. aku pakai moto yamaha ss110 tu. duk merempit ke hulu ke hilir. ada lg moto tu smpai skrg hihihi!!

berapa pintu kenderaan yg ko nak guna, bergantung pada kemampuan. kalau mampu apa slhnya. demi keselesaan ank beranak jugak. dh penat2 keje.. itu lah gunanya pendapatan tetiap bulan. dari ko asek beli henbeg & kasut.. ko sorg jek blh pakai.. aqid & papa dia tgk jek..

eh! apa aku dh melalut nih??? adakah kesan dr ubat batuk yg aku telan sebentar td??

SyidaGorjes said...

@shaza: aku setuju kat part ketinggian mempengaruhi pemilihan kete, sbb at the end kita yg nak pakai.

@ana: yezza, semuanya di tanganku!muahahahahahaaaa

@kaklong: kalau kak long bole pakai seadanya, kita pun bole.

@chugie: kete akak baru masuk 3tahun.kira baru la jgk kan?

@kay: bonet memainkan peranan yang amat penting dalam hal ni kan?

@papakeechee: tp mpv besar sgt utk i.tak seswai.

@nieza: mungkin aku harus belajar cara/kaedah penyusunan yang lebih baik.

@kak zue: apa kata kalau kita tunggu yg no2 ni klua dulu only then kita decide.

@bujal: bas mini AMATLAH besar utk saizku yg gojes ni.

@en_me: saya nak yang ringan.

@en_me: entry tu saya ada komen jugak la.

@ibu arifa: MPV?kete sekarang pun akak rasa besar,nak drive MPV?

@daddyziyyad: dulu saya naik bas dengan mak balik kampung.bole je pun.still survive sampai besar.heheheh

@zety: aku rasa kaedah penyusunan adalah kata kunci yang penting disini.

@huda: pelbagai yg kita kena fikir kan?

@elyn = chumel?ekekekekek

@ashanas: kalau dah macam tu memang wajib tukar,

@kakngah:mengapa ko tekankan isu henbeg+kasut. sila fokus yeaaaa...

Ermayum said...

perlu besar sikit but tak perlu besar sgt 4 pintu pun ok but bila anak bujang dah membesar lebih dari kita esok maybe kita perlu yang lagi besar
pasal keta ni i selalu gak delema
bila pakai 7 seater memang lah orang nya muat byk tempat duduk but takda bonet lah balik kg buruk rupanya heheh
kalu keta tu semua sumbat dalam bonet kan but tempat tak luas mana
lagi satu keta besau ni myk pun besau balik kg selau sakit gak

but apa apa pun now syida baru 2 anak kan keta yg sederhana ok lagi esok anak dah 6 orang beli la innova ke wish heheheh

Ya ALya said...

apa2 keta yg akak beli pun ya akan sokong....beli MPV ni banyak kelebihan....

A D I A said...

i rasa elok u pakai toyota wish, tak pun estima or alphard terus.

i anak sorang ni pun rasa nak pakai harrier je terus. kete 4 pintu pun rasa tak ukup, ye la kalau balik kampung siap bawak bibik sekali. rasa penuh kereta.

DrSinga said...

hari ni tenet baaaru laju dan baaaru boleh jalan2 lawat2 kawan2...
.
anak saya 5
maid satu
laki satu.
sah kena pakai MPV.
memanggg anak saya akan beratur bila naik kereta.. ala-ala van sekolah gitu ..dan oleh kerana seat mpv belah belakanggg sekali kurang lembut .. mereka siap buat roster untuk menentukan siapakah yang kena duduk seat-seat belakang ..
kalau balik kampung... segala ruang yang kosong akan dimenafaatkan tau!!belum beli mendalah kat atas bumbung tu je lagi!!
.
.
mana Anon tu!!??
ko dah dilit eh ??!!

DrSinga said...

aku suuka komen kak ngah!!!!!
:)

SyidaGorjes said...

@ermayum: kalau anak dah 6?my target is lesser la kak.hihi

@ya alya: akan dipertimbangkan

@adia: tapi kete tu terlalu besar untuk i.

@DrS:komen anon dah dilit.mincik!

@DrS:ngah tgh high masa bagi komen.

ejaMaria said...

perlu ke tukar keta... masa utk re-organised harte dlm keta kot... ;p

ddlea said...

Wah... 1st time mak komen dalam blog ko...

Kalau nak selesa, the bigger the better...

Tapi kalau bab minyak, mmg nanges la ko tetiap ari...