10 March 2011

Arabic??

Ni dah masuk bulan ke 3 Aqid kat school baru. Alhamdulillah ada jugak improvement walaupun hanya sekelumit. Tapi aku sangat teruja bila Aqid dah bole pick up some words in bahasa Arab. Aku termalu sendiri sebab aku cuma sekolah agama kat Skudai tu untuk 2 tahun je. Masa tu aku darjah 5 dan 6. Apalah sangat yang aku dapat ingat masa belajar kat sekolah agama tu, melainkan 'adrojah' maksudnya basikal. Tu je yang aku ingat sampai sekarang.

Pada suatu malam yang hening, Aqid tiba-tiba cakap "(dalam bahasa arab)=mata","(something-something)=mulut","(something-something lagi)=kepala". Aku agak pelik sebab tak pernah dengar dia cakap bahasa lain yang agak asing bagi aku. Pastu bila aku suruh dia ulang, dia tak nak sebab malu. Bole tak?

Pada malam lain pulak, dia cakap "ahadun=satu, isnaini=2 and etc". Bila aku suruh ulang, dia tak nak.

Aku tak pernah terfikir at the age of 3, Aqid dah bole hafal benda-benda ni. Atau aku yang kurang yakin dengan kemampuan dirinya?

Lepas ni aku kena cari buku basic bahasa arab sebab nak mengajar Aqid pula.


18 comments:

A N A K - A N A K K U said...

wlpn kite x berapa pandai, tp kita bangga kan...hehehe ainun = mata, sypn ingat sesikit je...

Suhana Shahril said...

x sure ejaan dia betul ke tak, tp pronounce dia lbh kurang mcm ni lah
mata- ainun
kepala- roksun
mulut- hmm..x sure..faamun ke amfun..

kekeke..

shaza said...

dah bole mula ajar bahasa arab sebab sekolah kebangsaan darjah 1 dah ade subjek bahasa arab ok.. zaman aku dulu takde.. bab belajar bahasa arab ni aku tolak kat en suami sebab die lagi tau..

kak long said...

syukran...syukran...alhamdulillah!

working mom... said...

don't under estimet anak2 kita...kids, the younger they are..the easier they get...my dotter start membaca umur 3 thn..skang ni baca sowat khabar pon dah laju jer... hehehehe
chaiyok ! chaiyok!

Papakeechee said...

good idea at least mother and son boleh cakap Arab together gether nanti =)

bujal X said...

memori dia masih span lagi~~mudah serap~~kot da jadi macam kita ni da susah da~~susah nak masuk senang keluar~haha~~

Ermayum said...

syidah jgn underestimate u htr kelas jepun india pun leh lagi dia ingat, cuma sama ada dia ada ruang utk practise cakap or not - u kena laja bahasa tamil n jepun or apa apa gak lah kalu nak dia fasih hehehhe

budak macam sponge they absorb all kalu tak mesti dia tak reti cakap bahasa kita pun but at age 1 even dia dah faham kita kan :)

Mama Hanim said...

ciri2 anak bijak tu..good boy aqid..

Izan Ishak said...

clap3 for aqid!

syida boleh je belikan buku basic bahasa arab tu. mmg bagus utk anak2 kecik sbb apa yg kita ajar terus dia hafal.

'ainun..mata
famun...mulut
ra'sun...kepala

lepas ni, mesti syida akan dengar dia baca surah lazim pulak....

en_me said...

bangga kanns makk.. ehehe

A D I A said...

motif ingat basikal in arabic? i ingat kolamun = pen. lain ingat gak tapi tamau ckp takut ada unsur riak. cewah padahal tak tau.

caya la aqid, lepas ni leh ngajar tuisyen kat piya pulak

~ana~ said...

g mkn mknan arab la plak...boleh improve sebut jenis2 mknan dlm bahasa arab plak...hah3x..

Huda said...

terorla aqid :) ainun - mata tu je kut huda ingat :)

kakngah said...

kalau anak2 aku tny soalan bekrenaan arabic.. aku pas baton kt abem. sebb abem dulu sklh arab.

ejaMaria said...

otak anak2 mcm span dari usia 1-4 tahun... lepas age 4 dia akan menurun sikit-sikit... tp idak la turun sampai zero... klu zero tu... tak tau la aku jd ape hidup org yg otak dah zero tu... ;p

bagus aqid dah start bhs Arab... nnt darjah satu dah tak susah sangat... ;p

rozana said...

syida..aku suukkkaaa sgt..sgt..sgt..bila ko tulis panjang..panjang..panjang...mcm arini...bolelah aku msk korum..
eh..aku ingt JUNJUMATUN = tengkorak la time sek agama dulu..dulu..
yg lain x hengat..itulah...time cekgu ajar main jek kan kita!

anak aku pandai kira ikut arab tu through program HAIWAN t\TELADAN kt TV3 tu..pastu kt sekolah ustazah pun ajar balik kn..bdk2 skang untung..tp x slh x semua sklh ade cikgu ajar arabic..so before dftr ank darjah 1 nanti..cek dulu..

SyidaGorjes said...

@kay:sgt teruja tau!

@suhana:sebab tu kena beli buku bahasa arab.hehheheh

@shaza: kalau papa+mommy pun fail nak mengajar bahasa arab, camno?

@kaklong:nape tak letak bismillah sekali?hahahah

@working mom:since sekarang dia dah nak belajar, i shud encourage him kan?

@papakeechee:cakap arab together-gether?i kena amik separate class la macam ni.=)

@bujal:mcm spongebob?

@ermayum:dah nak kene cari class yg bole mengasah bakat dia sekrang ni

@mamahanim:semoga bijak sampai tua

@izan:dah start belajar surah lazim dah.

@en_me:acik kembang!

@adia:dah tu je yg i ingat.

@ana:part makanan tu yg lemah sket.hihih

@huda:tapi dia cuma nak cakap ikut time dia je

@kakngah:kami berdua tiada basic arab.nasib baik nenek dia ada.

@ejamaria:syllabus baru ek bahasa arab ni?

@rozana:tengkorak je yg ko ingat?ganas la ko ni.