18 March 2011

Emo Tau!


Hari ni kami meraikan para jemaah umrah yang company sponsor. This is the first batch for this year. Mereka akan pergi pada 20hb ni. Aku agak emo bila part nak meraikan mereka ni. Regardless aku pergi atau tak. Tak tau la nape,tapi terasa emo tau.Mereka ni terdiri daripada yang kurang berkemampuan. According to them, kalau company kami tak sponsor, hampir pasti mereka tak akan sampai ke sana. Bila aku dengar diorang cakap macam tu, lagi la aku emo, sebak, dan macam-macam lagi.

Aku teringat masa tahun 2007, when we first started to sponsor umrah trip. Masa tu yang pergi agak ramai, dalam 30 orang. We went to their houses to make sure that we choose the right candidates. Bila sampai kat umah ada sorang pakcik tu, hanya tuhan yang tau perasaanku. Aku terasa sangat bertuah walaupun tinggal di rumah empat segi tu. Keadaan rumah dia sangat daif, macam yang kat dalam cite bersamamu, cuma minus dia takde ramai anak yang berderet-deret. Bila pakcik tu tau dia terpilih untuk pergi umrah, dia menangis tak henti-henti and aku pun start to menangis together with him.

This time around, our company ada hantar staffs for umrah trip sekali. I am supposed to go, but i can't. Aku emo sangat. 3 hari aku menangis sebab aku tak bole pergi. Sampai aku terfikir, banyak sangat ke dosa aku sampai Allah tak nak terima aku sebagai tetamu Dia?

18 comments:

Huda said...

ada hikmah di sebalik semua tu kan :) moga kita sentiasa menginsafi dan muhasabah diri :)

shaza said...

adakah kerana keadaan fizikal ko sekarang yang buat ko tak bole pegi?? insyaAllah, ade rezeki lagi pasni..

Daddy Ziyyad said...

Uihhh...bagus sungguh company you ni...

Salmia said...

jgn la pikir mcm tu kak..
ada hikmahnya tu..
nnt insyaallah ada peluang dan masa pegi la :)

~ana~ said...

bagus la company akak ni..bnyk sunggu buat kerja2 amal...

ala kak, sabar la..mn tau kot2 thn depan akak plak yg terpilih...:)

bujal X said...

belum sampai seru awak~~sabar ya~~

kak long said...

company u nk sponsor ai x?

kakyong said...

Bertuahnya syida bekerja dgn majikan yg mcm ni... terharu nya.,

Aini said...

Tidak mengapa... tahun depan ada lagi kan.. ;).

Cam jeles jer tau tengok company Syida ni... but, baguslah kerana company Syida sungguh prihatin...

Alhamdulillah.

kswsk said...

alhamdulillah tradisi tu masih diteruskan..this year Allah kasi rezeki anak bt kau..insyaallah thn depan rezeki ke "rumah" DIA plak....xmo emo...emo..

kakngah said...

insyaallah.. sampai serunya nanti tu..
kali ni bg peluang pd diorg yg lebih berhak
ko sabaq eh!

Suhana Shahril said...

Dia x bg rezeki yg ni tp dia bg rezeki yg lain...think positive!

fzy fuzzy said...

jgn sedih sis,insyallah ada rezeki.
Pengalaman akak masa nak pergi sana lagi macam-macam dugaan.
1. kena tipu dgn org yg mengaku ustaz..last2 hampir 25 ribu dia kebas dari kami
2. delay yang panjang lebih dari 8 jam masa naik kapal terbang, pergi, transit dan balik
3. banyak..tapi ahhhh usah d kenang..
apa pun akak redho....sesungguhnya kita insan yang kerdil
doa banyak-banyak k
utk yang pergi tu...alhamdullilah

ibu_Arifa said...

huii..bagusnyer kompeni kak syida nih..sponser org2 miskin pi umrah.
insyaallah..akan datang juga giliran kak syida nak jejak kat sana tu.

Nieza Ishak said...

insyaallah akan datang ada rezeki utk ko & family pulak ;)

Ermayum said...

syida ish tak baik fikir cam tu - you tak leh pg kali ni sebab Allah tak nak susahkan you - u tgh pregnant dear insyaAllah ada la rezeki lagi
jgn emo i pulak tersedih dgr pakcik tu nangis mesti dia susah n tak mimpi pergi tup tup dapat sponsor bersyukur betul dia gamaknya

ddlea said...

sabo la yer... bukan tuhan tak mo terima tapi ko blum sampai rezeki lagi. next year pasti boleh!

ummiross said...

terharunya baca N3 ni,moga mereka mendapat umrah yang mabrur