12 April 2011

Pre-Breakfast

Setiap pagi aku mesti makan dalam kete. Walau seringan mana makanan tu, tapi aku mesti makan jugak. Kira macam alas perut la a.k.a pre-breakfast. Kat opis nanti makan lagi a.k.a breakfast. Jarang aku brunch sebab nanti perut rasa sendat sangat bila nak sampai time lunch.


This is my pre-breakfast today. Setapawe kek chiffon hasil buatan tangan cousin aku, air lipten rooibos tea (teh biasa aku tak bole minum, nanti angin), jasmine tea (amik stok kat opis yang belambak tu) dan milo. Kek yg setapawe tu aku aku abiskan tak sampai 4 minit pun sebab by the time sampai tol duke, dah habis. Air yang pelbagai perisa tu tidak le aku habiskan semuanya. Kembong pulak nanti. Tapi lately minum milo membuatkan diriku terasa begitu full. Dulu takde pun, nape ek?

Sekarang aku dah tak bole nak makan mengikut nafsu serakah lagi. Dulu bole makan sepinggan nasi dengan licin, sekarang setengah pinggan pun bercinta aku nak habiskan. Maybe sebab baby dah mengambil most of the space kat badan aku ni. Hopefully this time around aku tak kena heartburn. Which is dulu masa preggy Aqid aku kene heartburn setiap jam 5.30pm. Dalam kete aku drive balik nangis-nangis sebab nak tahankan sampai umah. Yes, im still driving till the very last day before Aqid was born.

Anda sekelian ada tips nak kurangkan heartburn tak? Takut terjadi lagi dalam masa yang terdekat ni.

I'm counting the days......................................................................padahal baru 33weeks.

14 comments:

bujal X said...

mesti kereta banyak serdak kek!haha~~

ejaMaria said...

mmm... 33w... klu akak tunggu masa je tu... 36w baby dah kuar dah... ;p

Daddy Ziyyad said...

Kalau teruk sangat heartburn tu, ambil aja antacid syrup/pill.

Try small but frequent meals.

Hehehe..byk nya sweet drinks for your pre-bf. Takpelah, as long as u takde family history diabetes/previous gestational diabetes.

kakngah said...

aku ngandung no. 2 & no. 3 kene heartburn. aku elakkan makan yang pedas2 walaupun suka makan pedas dan kejap2 aku minum air kosong. kadang2 tengah tido pun bangun mnm air dek heartburn. takde la cara aku tu dapat hilangkan.. cuma boleh kurangkan la kat aku..

~ana~ said...

33wks....dah x lama lg dah...take care..

DrSinga said...

ambik tagamet ..
terus sedawa badak!

Elyn said...

aku dulu teruk heartburn. so air panas adalah menjadi pebret ku.....

KSWSK said...

sib baik chiffon cake so aku xde la heran lau kau abeskan semua tu..sbb aku tau kau mmg mampu abeskan..hehehehe

SyidaGorjes said...

@bujal: saya makan dengan cermat

@ejamaria:kak, tu lagi 3mgu je.tak siap prepare lagi nih.

@daddyziyyad:i'll take note on the antacyd.i tak minum semua one shot.pagi mnum satu, balik keje mnum satu.

@kakngah:tido pun bole kena?

@ana:menghitung hari..

@DrS:tagamet?saya tulis dalam buku nota saya.

@elyn:dulu air panas tak memberi kesan.

@wa:aku masih mampu,muahahaha...

Mama Hanim said...

33w dh dekat tu.. take care ok.. semoga segalanya baik ye.

Ermayum said...

abis semua kek u makan hehe - alas perut tu ye takpa la baby lapar kot :)
i notice kalu tak makan myk 2 or santan heart burn kureng skit - try avoid this kind of food la

ummiross said...

seronoknya menghitung hari, jaga diri baik2 ye...

transformed housewife said...

mcm dah tak lama je lg tu Syida. take care.

kakyong said...

dah 33 minggu yer...

kena makin berdikit2 la dgn kekerapan yg tinggi... hehehe.. kakyong dulu memang non-stop pemakanan.. tp sikit sikit...

rasa mcm tak penah kena heartburn.. sbb ramai kawan2 mengadu. tp kakyong tak penah utk 3-3 pregnancy... tp xde tips nak kongsi pun.. hanya makan berdikit2 & kerap2 jer..