16 May 2011

Bujal Suruh.....

Aku rasa almost keseluruhan restoren kat Empire tu dah aku khatamkan sebelum confinement. Well, aku takde food craving sangat, it was just that perasaan tiba-tiba terasa nak makan itu,ini tu datang only then i will search for it. Tapi takde la aku nak makan benda yang pelik-pelik or sukar dijumpai, aku kan orang yang simple je.

One fine day, Bujal komen kat sini dan bertanya adakah aku dah try makan kat Belanga? It seems like Belanga tak pernah ada dalam list and aku tak tau kenapa. Tapi kalau Rakuzen yang sebelah Belanga tu, ada la jugak aku pegi few times. Then we decided to try to eat at Belanga. Jom tengok kami makan apa?



Es teller. Kalau nak compare yang kat sini dengan Sari Ratu, rasanya Sari Ratu punya lebih ummphh!

Air Limau Nipis. Masam giler okeh! Kalau nak kurus, bole minum ni kot.


This is mine, Lemongrass. Sedap. Much, much better than yang kat Ole-Ole Bali. Yang ni tak banyak semak samun. Just nice!

Soto. Mangkuk dia besar betul, bole buat stim muka. Sedap!


Nasi Kerabu. Ayam besar, sangat sedap.



Laksam. Kuah pekat yang sangat mabeles!

Moral of the story, pinggan mangkuk kat sini besar belaka. Harga lebih kurang same level dengan Madam Kwan. Kira affordable la. Specialities kat sini ialah makanan east coast.

Terima kasih Bujal!

14 comments:

ddlea said...

Pagi2 baca blog ko, citer plak pasal makan, dan-dan rasa lapooo

kak long said...

makan..makan..makan...selagi boleh kannn...!

Daddy Ziyyad said...

yapp..i can see the plate size...hahaa..itu teknik ilusi optic namanya nak mengaburi mata customer..:P

ummiross said...

waa sedapnya, tak pernah pulak minum air Lemongrass, nampak cam sedap je..

~ana~ said...

laksam tu sungguh menggiur kan...bagus la kak dah mkn semua..confirm x meleleh air liur anak akak nnti..:)

A D I A said...

ni restoran wife ustaz ismail kamus ni. i penah gi 2kali. tapi i gi yg ka garden tu. food wise, so-so la.

Mama Hanim said...

tgk ptg2 cmni bt rasa lapar wooo.. nasi kerabu tu paling menggoda..sob sob sob sob..

Eida elHakim said...

Err...keluuuu...
Cedappp sgttt.

DrSinga said...

Sedawa rasa serai tak?

kakyong said...

tetiba perut rasa lapor di mlm hari nih... ishhh..


n3 terbaru kakyong
Jom layan Nur Kasih the movie
JOm minum petang
Selamat hari Guru

shaza said...

aku tak pernah lagi menjejakkan kaki ke empire itu..

Salmia said...

ingatkan makanan di sajikan dalam belanga jugak.. hahaha

Ermayum said...

i pun tak suka belannga eh rakuzen halal ? jepun eh?

SyidaGorjes said...

@ddlea:kalau tak diet bole je kalau nak makan.

@kaklong:heehheeee.pandai pun kak long

@DZ:i pernah jumpa plate yg lagi besar dari yg ni tau.tp mknnn dia seciput jek.

@ummiross:buat sendiri pun bole ummi,tambah dgn perahan limau pun sedap.

@ana:setakat ni,semua da makan.

@adia:o yeke?i xtau pun.

@mamahanim:tp mcm sikit je nasi dia.

@eida:sila tutup mulut, takut terkeluar air liur.hehehehe

@drS:tak dela.

@kakyong:dah abis download ke?hahahaha

@shaza:kalau dr umah ko mmg jauh.

@salmia:agak-agak la ye

@ermayum:yes kak, its japanese.