06 July 2011

10%

Semalam kami pegi check up 1month untuk Riffa

Actually terlebih dari 1 month

Sebab aku terlupa appointment date

Pastu kena buat date baru

Maklumlah, urat dah putus *alasan*

_

_

_

Riffa:

Dah 4.25kg

Patutla lengan aku naik lenguh kalau dukung lama-lama

Jaundice - 6

Macam mana nak bagi hilang?

Dah lama ni...


-

-

-

-

Mommy:

Berat- 43.6kg

Weeehoooooooo!

Lompat bintang 37 kali

Luka pun dah baik

Walaupun aku tak pernah tengok

Pernah terpegang

Tapi tak sakit langsung

Aku pitam hoccay

Ya!

Aku memang penakut.


-

-

-

Berat Riffa lebih kurang 10% dari berat aku.

Adakah berat anak korang 10% dari berat sendiri?

18 comments:

~ana~ said...

akak, dah try mandi kan dgn ubat yg beli kat kedai sensei...ubat utk budak2 jaundice...

syabas kerana berat makin turun..:)

kakngah said...

bagi nenen banyak2 aku cakap....

Nieza Ishak said...

sumbat susu wehhhhhh nanti jaundies tak ilang. bolatnyaaaaaaaaaa .. hantar la aura baby kat aku ... hahahah

Papakeechee said...

so kiut!!!! ^_^

eh btw masa arees jaundice we bought this pack serbuk daun apatah from this kedai cina .... dia cam uncang teh but besaq ... bukan utk di minum but to rendam in air .... then bagi baby Riffa mandi bagi kurang skit fever dia and sekali gus kurangkan jaundice sekali ... INSYAALLAH .... good luck yer ^_^

bujal X said...

hoih tembam! haha~~

kaklong said...

tah..kang bg petua kat sini..ada pulak yg marah...heheheh!!



mandi dengan pokok dukung anak + daun rambai...insyallah...

ejaMaria said...

masih kuning?
dah sebulan... lama tu...

petua dari bidan saya - mandikan dgn air rebusan daun kuchai...

lagi... bagi sikit minum susu kambing sehari 1 sudu teh...

semoga Riffa cepat sembuh...

Daddy Ziyyad said...

Fully breastfeed tak?

Nak hilang prolonged jaundice ialah dgn continuing breastfeeding.

Jangan:

-jemur bawah matahari pagi. This is the most common myth.

Daddy Ziyyad said...

Dan rendam/basuh/tuam kulit baby dgn apa jua air/herba tak akan hilangkan jaundice tahu...:)

Sila baca tentang penghasilan bilirubin, baru anda akan tersenyum lebar mengenangkan pelbagai petua yang ada :)

Yunus Badawi said...

Sebulan 10%.

Dua bulan 20% kot hehehe

Comeynya dia.

Yunus Badawi said...

Bagilah susu ibu kalau nak hilangkan juandice tu mcm kata DaddyZiyyad.

Yunus Badawi said...

Saya sampai besar minum susu ibu utk elakkan juandice hahaha

DrSinga said...

saya baaru nak tumpang komen..
DaddyZiyyad dah tolong komenkan..


hellooooo buuuulatttttttt!!!!

Huda said...

akak ni fully bf ke? bam bam nye riffa :)

MasZuber said...

sungguh sehat ini budak!

en_me said...

tembamnyerr.. ehehe

Ermayum said...

da chubby Riffa :)

u mandikan dengan ubat sensei sensei tak yang rebus daun kering tu
but jaudice ni very low kan? kul 10 rajin rajin lah jemur dia

chugie said...

baby sy dua2 kena jaundis lebih dr sebulan kak.. ms dlm pantang mmg bg minum air susu ibu + air dukung anak + air anggur itam.. bg sikit2 je.. lama2 ilang jaundis nye..