26 August 2011

Pergi Selamanya....



Masa sahur


Mak saya bagitau


Ayah saya dah meninggal


Saya terkejut



Makan nasi sepinggan je



Dah la lauk ayam masak kurma kegemaran saya


Rugi


Mesti saya kurang tenaga



-

-

-

-

Pukul 9 lebih kami sampai di Teluk Intan


Kampung isteri ayah saya


Saya masuk rumah dia


Semua orang pandang macam saya ni alien


Awkward sungguh!

-

-

-

Saya tengok muka ayah saya


Biasa je


Saya baca yasin


Macam orang lain juga

-

-

-

Saya tak nangis


Im not indenial


Tapi


Saya takde rasa pape


Sedih pun tak


Macam takde perasaan

-

-

-

Sebab


For me, he left us 28 years ago


Never came back and look for us


Never give us nafkah or yang sewaktu dengannya


-

-

-

Hopefully

Dosanya diampunkan Allah

Dia menyesal dengan apa yang telah dilakukan

Amalannya diterima

-

-

-

Hopefully

Allah melembutkan hati saya untuk memaafkan dia

-

-

-

Alfatihah.

15 comments:

MasZuber said...

al fatihah,

memang perit bila teringat kisah lalu, tp kita doakan yang terbaik utk dia di alam sana..

~ana~ said...

al fatihah....

Huda said...

al fatihah utk arwah ayah akak..mmg perit utk kenang kisah lalu tp dia tetap ayah akak kan..doakan saja untuk dia..

Nigina said...

al fatihah... apapun kesalahan dia ... doakan dia aman disana...

A N A K - A N A K K U said...

al fatihah...moga rohnya di cucuri rahmat...org x rase mungkin akan ckp pe saje, tp mengikut hukum agama, dia tetap ayah kita kan.....tnp dia tiada kita di dunia...moga Allah lembutkan hati akak, utk memaafkan kesalahan dan kesilapan dia....

bujal X said...

alfatihah~

*salam aidilfitri dari bujal dan keluarga~

baraya hati2 syida gorjes~~

Daddy Ziyyad said...

Al FAtihah..

Saya tahu perasaan takde rasa sedih tu..sebab ayah saya pun tak berasa sedih sgt masa arwah atuk saya meninggal (arwah atuk kahwin lain masa ayah saya masih kecil).

Ermayum said...

insyaAllah moga Allah lembukan hati dik gorjes - he maybe so not insignificant but because of him u re here, dear and beause u re here, you have riffa and aqid, now. Our existence is from our parents and we somehow owe this to them.

Maaf kan diri and dik gorjes will be a better self. insyaAllah one fine day. minta pertolongan allah untuk lembutkan hati. InsyaAllah

dosa mak ayah abaikan kita biarlah dia handle dengan tuhan sendiri but kita anak, dia tetap ayah

wallahualam

selamat hari raya to u and family
maaf salah kata terguris while bertweet and bagi komen
u take care n be safe

KSWSK said...

Al fatihah..

Drama Mama said...

al-fatihah. doakan dia di tempatkan di kalangan orang beriman. forgive him, for when you do, insyaAllah hati akan lebih tenang. :-)

kakngah said...

Al fatihah

apa2 pun aku doakan yg terbaik utk ko sekeluarga. kemaafan adalah satu yg begitu manis walaupun pahit untuk dizahirkan...

aku selalu maafkan org2 yg buat onar ngan aku. tapi, lepas tu aku tarik balik kemaafan aku. hati aku tak cukup kental untuk ikhlas memaafkan mereka... [sila jangan contohi aku]

kaklong said...

kasihnya ayah,sanggupkah berpisah...?




kasih ibu membawa kesyurga...!




alfatihah...

Eida elHakim said...

Al fatihah...

Kemaafan... Itu yg sepatutnya dr seorg anak...wlpun sebesar mana kesalahannya...moga arwah mendpt keampunan..dan hati syida mendpt ketenangan..

DrSinga said...

saya dah tak ada ayah

mama_umar_maryam said...

i think we're in the same shoe..xpelah,alfatihah utk arwah..