14 March 2012

6 hari 5 malam


Pagi: Pergi check up, buat neb sekali.
Malam : Still no improvement. Buat neb 2 times in a row but nothing changed. Doc asked us to go to hospital.


Pukul 11.30pm check in to emergency sebab heartbeat terlalu laju, wheezing,crasp,demam pun ada. Ni tengah tunggu nak masuk wad. Doc kat ER cakap suspected lung infection. Aku dah macam nak pengsan bila dengar. But i stayed calm. Need to be brave for him.


Sebelum masuk wad, buat neb sekali, amik darah dan xray. Cian dia. Kitorang takde experience masuk spital, we are a bit blurred about it.


Admitted to ward at 5am on 7 March 2012. When xray results came out. Its lungs infection, positive. Again, aku macam dah nak pengsan sebab takut Riffa kena operate or something like that.


Aku tak sanggup nak tengok docs buat IV ni. So, i stayed outside. I'm not that strong. Nasib baik satu docs tak buat try and error nak cari salur darah.


Mr Penguin tak bertahan lama kat mulut Riffa, Asyik tarik je. Pakai tiub ni pun apa kurangnya. Pukul 2-3pagi aku terpaksa mintak selotape kat misi. From nebs every hour, to 2hourly, 3hourly lepas tu 4 hourly. Jenuh nak bangun every hour. Aku tak tido more than 24hours kot.


Dah sihat sikit, bole makan buah. Tapi saya still takde gigi. Everytime doc datang aku mesti tanya macam-macam. Observation report tu aku dah naik hafal. Dah itu je yang aku belek sampai naik lunyai.One of the docs tanya kat aku, "are u amedical practitioner?". Muka kejung macam aku ni takde tokoh nak masuk medic kot. Maybe aku tanya banyak sangat sampai doc tu cakap macam tu.

Riffa admitted to Ampang Hospital. Lepas admitted, baru aku teringat yang budak ni ada insurance, nape la aku tak bawak pegi yang swasta? Dah panic sangat kot. Total bill RM930, tapi kena bayar RM9 je. Heheheeee. Makan sedap, staff and docs semua baik.

10 comments:

kaklong said...

begitulah klu masuk hospital gomen..dah tak macam dulu lagi....


jimat pun jimat....heheheeh!

kakngah said...

tau ke apa punca riffa blh kene infection..

Salmia said...

alhamdulillah, home sweet home! :)
bahaya gak infection pd baby ye,, huhuhu

Daddy Ziyyad said...

Final diagnosis apa? Penumonia? or just bronchiolitis?

Syida said...

@daddy ziyyad: CAP
@salmia:mmg bahaya, kena cepat bertindak

@kak long:terkejut beruk dgr RM9 tu

@kak ngah:pro-longed cough

ejaMaria said...

hospital gomen yg baru - mmg boleh dipuji... baik dari segi cantik dan servis yg ok... tapi cuba kalau masuk GH - menitis air mata walaupun kat wad kelas satu... huhuhu...

ummiross said...

Allahuakbar, macam ni lah cabaran membesarkan anak2 kan. Anak2 ummi dulu pun pernah warded kerana demam, macam tu lah perasaan yang ummi rasa.

Alhamdulillah Riffa dah nampak sihat,semoga terus pulih seperti sedia kala.

transformed housewife said...

tak tahu pun Rifa sakit masuk hospital. ALhamdulillah dah ok. Knur pernah rasa jaga anak sulung kat hospital. seksa sbb hospital gomen yg lama (kat Nibong Tebal masa tu).

~ana~ said...

hospital ampang mmg ok kan...kebanyakkan hospital2 gov yg baru ni dah ok kak...

alhamdulillah riffa dah ok...

mama_umar_maryam said...

aku br tau ni ha..alhmdulillah rifa dh ok..aku pon jenis kl jmpe doc mmg tnye & gune istilah medic sket..sbb dulukan aku ade ajar student nursing,hahahaha..