08 March 2012

admitted

Hari ini kita bersiaran secara live dari hospital. Rasanya ini kali pertama. Bukan rasa, tapi memang confirm first time buat entry dari hospital. Actually, Riffa yang kena admit. Dia batuk tak berhenti. Lebih kurang 5 hari, then Dr Mariam advised us to take him to the hospital. We arrived at 11pm on tuesday, cek punya cek punya cek, pukul 5am on wednesday baru masuk ward.

Suspected lung infection. Bila tengok xray, memang confirmed its lung infection. Bila kita tengok xray dia, dalam paru-paru mcm berkabus. Kita rasa nak pengsan bila Dr Rashidah confirmed to us about it. I am not that strong when it things turned out this way. I cried. Inside. Doc bagi oxygen all the time, neb every 1 hour. Drip is yet to be done sebab tengok dulu dia hydrated ke tak. So far Riffa still bf even tho dalam mulut dia ada ulcer kecik.

I didnt sleep for almost 24hours. Zombified okeh!. Kepala pun macam pening sebab tak cukup tidur.

Today is our second day here. Riffa dah ada banyak progress. Alhamdulillah. Still on oxygen, neb dah turun to 2hourly, blom kena drip tapi ubat dah start. Heartbeat dah turun to normal, kalau tidak, kat chart dia asyik dapat pen merah. Mission kami disini adalah untuk tidak mendapat sebarang pen merah ye.

Hopefully kami bole discaj esok *berangan*

Aunty/uncle doakan Riffa ye.

14 comments:

kaklong said...

hope riffa okeh,
akt hospital mana ni syida?

ejaMaria said...

kita pun pernah anak kena wad pasal bronkulitis... mmg nanges... kita faham awak... tapi awak pun kena rehat + jaga diri... jgn sampai awak pun jatuh sakit ye... take care...

Nieza Ishak said...

get well soon riffa.

standart pakej 5hari 4mlm syida.

Papakeechee said...

you need to rest too u know ... anyway good to hear he's recovering ... Alhamdulillah ... InsyaALLAH will get even better ... Ameen ^_^

~ana~ said...

get well soon riffa..klau ana ada kat kl, dah leh g melawat dah..hu3x..and akak pun take care jugak yea..rindu akak...

kakngah said...

semoga riffa cepat sembuh.
ko pun jaga kesihatan gak. yg sakit tu mmg sakit. jgn yg sihat pun sakit sama..

Elyn Sani said...

ko pun jaga diri gak.... cepat sembuh ye riffa!!

Kakibuku said...

Aku prnh alami bnda yg sama,masa tu ankno 2,so x pengalaman lg,bila pg spital,xray,mmg confirm..so lps tu aku study sendiri,bila ank kita batuk,tarik nafas dlm2 sampai boleh nampak rusuk dia punya bentuk,then demam,berpeluh,itulah antara tanda dia kena lung..ada certainyg biasa2 jek..ada yg teruk,kena masuk antibiotik..seminggu jgkbiasanya..kalu toddler ni..selamat berjaga malam ya..tidur spital mmg x selesa..ko tu kena jaga diri..gilir2 ngan hubby la..

Ladysirna FA said...

kesian riffa. moga cepat sembuh ya..amin..

ddlea said...

Mengikut pengalaman aku untuk sakit yang lebey kurang sama nie, dok kat spital seminggu. Sila tabah...

Get well soon Riffa

mama_umar_maryam said...

cpt2 baik riffa..insyaAllah blh kuar cpt..ko pon jg diri ..tunjuk kuat okay ;)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

get well soon yeahh!:)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

adik yg comel kena ada ibu yang tabah!

Salmia said...

riffa dah sihat?