04 February 2013

Suku Kata

Semenjak Aqid da pandai baca sikit-sikit ni, aku cuba nak menanamkan sikap suka membaca dikalangan anak-anak. Tapi dengan Aqid perlu baaaaaaaanyak bersabar. Sebab dia lebih prefer nak main game dari membaca. Tapi kalau dia tak nak baca, takde la aku paksa. So, aku cuba beli buku-buku yang MUNGKIN dia akan suka or dalam erti kata lainnya, aku suka buku yang aku beli dengan meyakini bahawa Aqid akan suka juga =)


Kita try dengan 2 buku ni dulu. Mata dia bole gerak-gerak. Wajib beli 2 or else nanti akan berebut dengan Riffa.


Warna pada perkataan yang akan memudahkan Aqid baca.

Aku rasa dulu bila mak suruh aku baca, tak de aku nak main game. Ada ke game? Mak tak pernah encourage us to play games or what not. Cabaran parents masa kini........Semoga kami memberi yang terbaik kepada anak-anak. Amin.

7 comments:

ejaMaria said...

senang je tu... nko download game yg main suku kata...nnt Aqid main sambil belajar la kan?... :)

yana said...

aku pun ada buku ni..ank aku takut ngan mata dia yg gerak2 tu..hihi

~ana~ said...

ajmal pun x brp suka membaca..tp kalau bg soalan kira2, cepat2 je dia nak jawab...

Fadilah Aziz said...

kalau mikael pulak, kita yg baca buku utk dia...dush...takpala, slow slow kan, buku colourful gini tentu aqid interested nk baca...

ummiross said...

Menariknya buku2 tu,tentu seronok Aqid dan Riffa.

mama_umar_maryam said...

aku dh pegang buku nih tp ltk balik sbb umar buatt muke x minat T___T , abiskan je bc buku bacalah anakku tu..insha Allah

Izan Ishak said...

izan pun ada buku belah kiri tu. tapi kan baru2 ni si naufal pegi gunting n keluarkan mata burung tu.. aduhhhh!!!