18 May 2012

Inilah Masanya.....

Hari itu saya bangun dan menyiapkan porridge Riffa, prepare ebm untuk dia dan etc. Hari itu terasa macam hari yang lain juga. Tiada bezanya. Setelah selesai semuanya, saya ke site. As usual, pukul 10.30am baru terpacak kat penthouse tu. Nothing different. Lepas tu ke KLCC Tower 3 untuk meeting dengan Daewoo E&C untuk outlet baru. Tiada perbezaan juga. Sama seperti hari-hari yang sebelumnya.

Sampai ke ofis around 2pm, pump ebm dan solat. Tapi production kali ni agak merundum, dapat 3oz namun saya bersyukur dengan harapan pump kali ke 2 dan 3 dapat amount yang sama. Bla,bla,bla,mtg,mtg,mtg......

Lepas tu dapat message dari milk manager a.k.a mak pada pukul 6, 'Susu Riffa dah abis, balik cepat'. I am still in the midst of a meeting, macam mana nak balik cepat? Kalau balik sekarang pun, by 7pm baru bole sampai rumah. Still tak sempat. At 6.30pm mak message lagi 'Riffa terpaksa minum susu Aqid sebab dah nangis lapar' . Only Allah je yang tau perasaan saya time tu. I am fail to fully bf Riffa sampai 2yo. I talk to my boss dalam keadaan menangis that i have to go back.  Alhamdulillah dia memang memahami.

Dalam kereta saya nangis, bila dah nangis banyak-banyak terasa lapar la pulak. Jalan pun jem as usual. Nasib baik ada roti untuk dimakan. Terus tak nangis lagi. Sampai rumah, terus capai Riffa and feed dia, nangis semula.

I've failed!

I am not mentally and emotionally prepared to feed Riffa with FM.

I am questioning myself. Too many question marks!

Few days left till he reaches 1yo.

Why now?

But my milk is not enough for him. He need atleast 12-15oz per day. I only can produce max 8oz.

I took supplements, eat accordingly but my production is not enough.

Saya pasrah.

The next day, i took his stroller, bawak dia sekali pegi beli susu. As if dia bole pilih apa dia suka. I choose Snow. Beli yang kecik je. Sebab nak test dulu, takut dia tak suka or allergic. Alhamdulillah, dia suka. So far takde muntah-muntah or poo poo.

I'm still pumping at office regardless how much will i produce.

My bf journey will not ends here eventho i had to mix with FM.



12 comments:

Daddy Ziyyad said...

Tak apa, at least u ada usaha juga utk bagi breastmilk, walaupun have to mix with FM. Itu dah cukup baik.

The reason why susu badan kurang sebab kurang nipple stimulation( because u ada guna pump, not direct feeding), hence less stimulation = less release of oxytocin hormone. Bila hormon ni kurang, means that less milk production. Stimulation tu ada time u balik rumah petang2

kakngah said...
This comment has been removed by the author.
kakngah said...

aku tumpang sedeh gak ni..kembang2 lobang idung nahan..
akak emo dek!

raissa lagi 8 hr nk genap 6 bulan. 1 hari average 15oz hasil tenusu berjaya dikeluarkan. for me, cukup. tp BS la.. asek ckp cam tak cukup.. 2jam sekali nk susu.. bg fm jek la.. mlm br bf.. akak stress dek! lg buat aku stress aku takde stok ebm langsung.

skrg ni aku pump 2jam sekali. sikit ke banyak, aku pam gak. mlm.. 2 jm sekali gak aku bgn pumping walaupun raissa ada bangun nak menenen. tertonggok sensorang tetengah hall dgn mata separuh terbukak.. rambut mengebang cam org gila....

harap aku punya tenaga yg mencukup menjelang hr ahad utk buat stok...

~ana~ said...

xpela kak, think positive...

at least u berjaya utk 6 bln pertama kan...

ummiross said...

Sedih gak ummi baca, begitulah kasih ibu kan,kalau boleh 100% nak bf..
Semoga pilihan Syida yang terbaik untuk Riffa.

MasZuber said...

makan carrot putih bebanyak...

tp x sedap la plak..

salmia saidin said...

ada baca gak pasal lobak putih tu dibuat jus utk banyakkan susu. wallahualam..

sabar ye kak..
eh, aku nasihat org mcm la dh ada experience. hikhikhik
sy ni nanti taktau la mcm mana..

shaza said...

aku pun sedih gak.. sampai sekarang aku tak tau berapa auns si ashlyn ni minum tetiap hari.. sebab sekali minum dalam 5 minit jer.. kalau aku pam pun yang kuar beberapa titik jer.. lagi stress aku nanti, baik aku jangan pam.. pasrah je la. moga2 susu aku cukup untuk anak aku..

transformed housewife said...

takpela Syida. Teruskan setakat mana mampu. mcm cakap doktor tu, kalau kurang stimulation pun, susu bdn akan kurang sikit. baby boy mmg lg kuat meyusu dr baby girl.

mama_umar_maryam said...

keep on pumping bebeh!!jgn sedey2 k..wpon aku yg mmbacenye turut sedey..ko pnh try product shaklee? kwn aku ade jual,kot nk try btau aku

DrSinga said...

motilium pon tak jalan dah...?

working mom... said...

alahai...sabo bnyk2 yang, teruskan usaha..jgn putus asa..sikit pun xpe, insyaAllah ada rezki utk baby nnt... xkisah la kene campur skit2 pun ..okey jgn sedey2 :)