14 April 2010

Corn, Canola or Sunflower?

Sejak aku duduk dengan mak since lepas pantang, kami sekeluarga cuba untuk eat healthy. Percubaan ni dibuat sebab mak pun dah tua, if aku tak take care about her health, who else will? So, in order untuk eat healthy, kami cuba membuat penghijrahan daripada segi penyediaan makanan dan that particular makanan itself.

Semalam lepas balik keje, ntah macam mana jalan tak jem sangat sebab tu aku sampai umah agak cepat. Aku pun mengambil kesempatan untuk pegi ke pasaraya gergasi yang melekat dengan Petronas kat Setiawangsa tu. Biasanya if aku pegi shopping kat sini sorang-sorang, ada 2 barang je yang akan aku beli. Lebih-lebih tak bole, sebab nanti sape yang nak tolong aku tolak troli ni. Aku pun sedar diri jugak.Hehehe. 

Barang yang aku beli cuma beras dengan minyak je. Kami sekeluarga menggunakan beras Cap F tu sebab bila kita beli, nanti diorang dermakan sikit untuk tabung Bersamamu TV3. Memang la to eat healthy sepatutnya kita makan beras perang tu. Bukan aku tak try dulu, at the end aku sorang je yang makan and aku kena beli beras putih macam biasa jugak. Bab beli2 beras dengan minyak ni aku tak bape nak harap Asben sebab nanti ntah pape yang dia beli.
After that aku pegi kat tempat minyak pulak. Memang confirmed la aku tak pegi section minyak yang kaler dia agak gelap tu. Cheeewah! Dulu kecik-kecik da berkilo-kilo minyak kaler gelap tu aku telan, sekarang je baru pandai memilih. Biasanya kat section ni saje, aku akan menghabiskan masa tak kurang dari setengah jam nak memilih. Ini juga salah satu sebab kenapa aku pegi shopping sorang-sorang. Banyak betul persoalan yang bermain di minda bila nak pilih minyak ni: 

Minyak Jagung?

Minyak Sunflower?

Minyak Canola?

Dari segi spesifikasi, ketiga-tiga minyak ni sama je kandungan kolesterol yang zero, kandungan mono unsaturated fat yang sama rendah, cuma perbezaan harga je yang buat minyak ni lain. Before this aku selalu beli minyak jagung, pastu aku tukar minyak canola pulak. Then semalam aku try beli minyak sunflower. Masa masak guna minyak jagung dengan canola, tak ape beza pun rasa masakan mak aku. Ya, aku tak masak kat umah. Insyaallah bila da tukar sunflower ni mana tau terbuka pintu hatiku untuk memasak.Huhuhu...

9 comments:

Ejamaria said...

Maria guna minyak zaitun utk menumis, minyak kelapa sawit utk deep fry (support produk malaysia) sbb ada sikit masa dulu diorg promo minyak jagung utk support produk amerika tu je, minyak kelapa buat sendiri lagi bagus...

syida said...

@maria: personally ai belom berkemampuan nak guna minyak zaiton. nak buat minyak kelapa sendiri? mana ai nak cari kat kl nih.kiri kanan depan belakang sume umah orang.mana ai nak tanam kelapa tu nak buat minyak?hehehe

Siti said...

waaa..bagus kalau dpt guna minyak2 yang 0 kolestrol ni....huhu..siti sakng pakai minyak kelapa sawit tu jerk.

ibu_Arifa said...

bagusnyer dah amalkan cara pemakanan yg sihat... saya ni entah bila nk tukar minyak msk jgk..dok guna minyak kelapa sawit lagi nih..

syida said...

@siti: pandai masak, pakai mana-mana minyak pun sedap...

@ibu_arifa: cuba mana yang bole je dulu....

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

nak share from experience:

sunflower better coz dia ada properties to lower down & flush out existing bad colesterol dlm badan.

canola oil good utk org ada potensi gout.

both oil good utk masakan melayu yg byk deep frying. kalo shallow fry the best still guna olive oil.

benda tak best utk both minyak, fume dia pekat & melekat kat kitchen cooker hood /exhaust hood. kejap aje dah hitam area tu. menci menci....

syida said...

@mama-miya: oho!skg baru kita tau.mcm tu rupanya perbezaan sunflower+canola...thanks a lot.
diharap bersabar, jgn menci menci slalu tau..huhu

shaza79 said...

aku gune minyak sunflower naturel tu.. puncanya mase kat dubai dulu takde jual minyak kelapa sawit.. tapi aku rase kalau kite makan kat rumah, makanan tu boleh di kira healthy lagi sbb kite guna minyak yang elok.. kalau nak menumis pun gune sikit je.. pastu kalau menggoreng, gune 2 kali je terus buang.. kalau kat kedai, minyak yang dah hitam legam tu pun dieorang recycle balik.. hehe

syida said...

@shaza: smlm aku bli naturel sunflower tu la. asalkan mak aku bole masak.hehehe