15 April 2011

Nak Tengok Tak?

Semalam aku agak takde mood sebab kunun-kunun nak buat short entry from bb tapi bila aku nak send je tak bole. Dulu pernah buat entry from bb and publish directly, jadik je. Tapi kali ni pulak dia buat hal. Aku tak bape nak rajin menggodek-godek gadget nih sebab takut tergodek tempat yg tak sepatutnya.

Anyway, as u olls tau, semalam aku ada buat cek up. Not so good news sebab dapat pen merah. Hb ok. Berat naik sekilo, jadi 50kg, ok juga. Gerakan jantung fetus ok. Pen merah tu part kedudukan fetus, dia melintang. Tapi misi cakap still got time for the baby to move around sebab sekarang baru 33wks. Depan misi aku ok je, tapi bila masuk kete mestila aku dah nanges-nanges. Lagi emo bila check up kali ni papa Aqid tak dapat nak teman. Bole tak korang banyangkan perasaan aku tatkala itu?

Dulu masa preggy Aqid pun aku ada problem time 33wks ni, masa tu uri kat bawah. Nanges juga. Tapi alhamdulillah by the time nak deliver everything goes well. Hopefully this time around pun macam tu juga. I personally didnt opt for urut-urut ni,so berdoa kepada Allah saja yang aku lakukan.


Gambar scan masa 31wks. Saje nak tunjuk (tiada bermaksud show off =P). Can anyone tell me what is BPD, AC and FL tu?

p/s: terima kasih kpd yg concerned semalam.tak bole nak reply sbb emo.

17 comments:

kak long said...

tu pekara biasa,nanti dia pusing la blk..kena rajin2 tidur ngering blh kiri...insyallah

A N A K - A N A K K U said...

eheheeh....relax mama gorjes, itu normal, maybe mase cek up tue dia x smpt nk pusing mcm biasa,tp bg mase ok, nnt lebih membesar baby tue, dia akan duduk pada tmpt y sepatutnya....insyaAllah semua akan baik.....erm mama kuat, baby kuat, mama emo, tkt dh kuar nnt babypun kuat emo...hehehe;p

ejaMaria said...

hehehehe... melintang je... ingat ape hal... haih...
ok je tu... selagi tali pusat tak membelit leher... ok lagi tu... biar la melintang + menegak + membujur... tu anak-anak aku dah buat dah... ;p
nnt tiba masa dia balik tpt asal dia... ok tu... jgn stress ok... ;p

Nieza Ishak said...

insyaallah banyak lagi masa, pujuk2 sket baby ... hope everything ok bebeh.

pss takmoh lunchdate sebelum deliver??? ayukkkkkkk .... ;)

A D I A said...

ohmelintang ke, takpe tu pasal still ada space. takpe still got time. doabanyak2 kasi dia menegak k. piya dulu melintang ok. tapi sbb mmg kalau dia menegak pun i mmg kena operate, so no bid deal la.

working mom... said...

BPC n AC xsure mende tp FL tu Fetus Length a.k.a panjang baby ko la dik....huhu dah 58.3mm utk minggu ke30 hari ke3...hehehhe

Daddy Ziyyad said...

About BPD, FL & AC tu semua, I have explained it here..cuba baca..

http://alwaqiahalmulk.blogspot.com/2011/03/jom-layan-gambar-tersembunyi-dalam.html

KSWSK said...

insyaallah smua selamat nnti...

Nadzirah said...

bestnye nak dapat baby lagi :) insyaAllah semua selamat.

ummiross said...

InsyaAllah Syida, everything will be ok.

SyidaGorjes said...

@kaklong:ok kak, kita akan buat.

@kay:harap2 bby tak emo.

@ejamaria:ko penah kena jgk ke kak?

@nieza:aku nak klua makan pun tak bape nak larat kecuali terpaksa bwk client.nanti roger2 la ek

@adia:im not prepared for csec

@workingmom:ok tq

@daddyziyyad: tp u tak cite pasal AC pun.

@wa:insyaallah

@nadzirah: tq

@ummiross: i hope so too.

transformed housewife said...

insyaallah tak de apa2 tu Syida. Knur bersalinkan Hafizah (anak kedua) secara normal tapi kaki diaa keluar dulu sbb mmg dia pusing mlm sblm dia lahir. banyak2kan berdoa.

Mama Hanim said...

Insya Allah semuanya ok tu. Ada gak kawan penah cer cmtu tp finally ok je..

Izan Ishak said...

insyaAllah...izan doakan semuanya selamat bila tiba masa melahirkan nnti~

DrSinga said...

AC= abdominal circumference..
( baaru ada masa nak ngomen2 kawan2 ni... gua capek!! )
boleh guna nak estimet berat baby..

baru 31 week..
tak apa..
banyak masa dan ruang lagi adik Aqid nak pusing..
jangan urut tau!
:)

kakyong said...

syida,
kakyong dulu pun camtu.. 3-3 anak.. cara doktor cakap tu memang menakutkan.. tp lepas 2 anak mcm tu.. masuk yg ke3 tu berdoa jer lah byk2.. Alhamdulillah.. ia engaged pd minggu yg sepatutnya... ;)

jangan riso lah.. kalo dah week 36 tu memang wajib la.. btw, adik ipar kakyong, masa week 34 masih tak naik uri.. so 1 bulan kena dok wad spital selayang.. Alhamdulillah, dah selamat bersalin awal Apri yg lalu, c-sec..

Ermayum said...

wanita pregnant memang sensitip sentap dear bawak bawak bersabo papa aqid cari rezeki untuk baby :)