08 September 2010

Apa? Baju Raya Tak Siap?????

Malam tadi aku baru check dengan mak untuk progress update untuk baju-baju rayaku. Sekali tu mak cakap yang siap cuma 2 je. Akak gorjes sentap hoccaaay. Mak, raya sebulan, takkan nak pakai baju 2helai je? Mana cukup. Aku rasa aku tempah kat mak aku ada 6 helai, tapi yang jadi cuma 2. Sedey tau.

Daripada 2 pasang baju yang mak aku claimed dah siap tu, cuma 1 je yang 100% siap. Lagi satu kene jahit cangkuk kat kain sendiri yea. Setakat jahit kelim tangan dengan cangkuk dipagi atau malam raya itu perkara biasa. Kadang-kadang bila nak pakai baru la nak jahit cangkuk.

Pastu mak aku nak menenangkan hatiku yang lara, maka dia pun cakap,"semalam baru beli dress najjah tu, dah jadi 3.pastu jubah yang mak beli kat mekah tu, dah jadi 4." Tapi tak pernah aku pakai jubah/abaya time raya. Terpaksalah try for this year. Lagi 2 pasang akan siap lepas hari raya ke 2. So total dapatlah jugak 6 pasang. Yang lagi 2 aku tak tau la bila nak siap. Eh! Moralnya aku ada 8 helai baju raya? Alamak, terlebih sudaaaa....


Gambar ni takde kaitan dengan n3 ni sangat. Ini semua baju Aqid yang 13 helai tu, tak termasuk baju melayu dan jubah yang mak aku belikan, serta tak termasuk baju yang orang lain bagi untuk Aqid. Hasil kumpul dari Hari Raya Haji tahun lepas. Memang lumayan kan?

Baju raya korang dah siap sepenuhnya ke? Esok papa Aqid nak pegi shopping lagi....

6 comments:

ejaMaria said...

eh.. ok la tu... ade gak yg dah siap :)
Selamat Hari Raya...

transformed housewife said...

knur dah malas nak menempah baju kurung atau kebaya. senang beli yg dah siap je. bila kira2 balik, nak tempah tu lg mahal dr beli yg dah siap dgn tailor kat kg pun dah demand sgt2 skrg. Jd, ahkak dah tak kuasa.

chugie said...

Samal lah kite.. tempahnye 5 pasang.. siapnye 2 pasang je.. huwaaaaaaa x raya ngan baju baru den!

p beli baju siap lah gorjes!

DrSinga said...

wehwehweh.....
sehari berapa kali nak tukar baju ni??!!!
(soklan untuk maknya..bukan anaknya..)
.

Salmia said...

uiks, tak abeh lg shoppingnye?

kakyong said...

dik gorjes.. kurang2 ade juga bergant baju kurung baju.. kakyong ni pakai yg lama jer.. tu pun dah 3-4 tahun punya...