15 September 2010

Warna Tema Tahun Ini

Tema raya untuk kami sekeluarga tahun ni ialah warna Oren. Tapi oren bukanlah fevret color aku atau Asben. Takde kaitan langsung dengan favret-favret nih. As usual, kaler tema untuk hari raya ni memang ditentukan oleh aku. Since aku dah beli kain untuk baju raya, maka color baju melayu adalah wajib ikut color baju kurung aku tu. Kira macam kuasa memilih color tema adalah ditanganku. Hehehehe....

Ini posing daripada anak bujang ku yang sorang tu (belum ada perancangan untuk menambah lagi). Baju ni mak aku yang buat. Senang je. Konsepnya sama macam buat baju kurung biasa, cuma tambah poket. Setiap tahun, bentuk poket akan berlainan jenis. Tahun ni poket baju Aqid sangatlah tajam menikam. Tahun lepas agak cetek, tak bole isi duit raya langsung. Leher baju tu terbelah sampai perut la pulak, tak pe, senang nak masuk kepala.


Posing wajib setiap hari raya. Korang nampak tak tema kaler oren yang aku cuba tonjolkan disini? Baju Aqid dengan baju Papa nampak jelas la, tapi baju aku? Langsung menyimpang kaler orennya. Memang ada, tapi macam tak bape jelas sangat kan? Ditambah pula tudung Najjah yang aku pakai tu kaler merah, lagi la tak nampak oren.

Moral of the story, aku rasa aku salah pilih tema. Sepatutnya baju Aqid and Papa kena kaler merah macam tudung aku jugak. Barulah matching kan? Baju raya korang matching jugak tak?

nota kaki: hari ni dah masuk raya ke 6, tapi aku baru dapat buat 1 n3 jek. status-masih belum bole bw. sangatlah sengal berukband nih. acik hangin tau.

18 comments:

Elyn said...

meh aku komen... kalau nk sedondon ko pakai la tudung kaler oren lembut. cun la camtu ekekek.

we all lak tema thn ni pink. ngikut bj melayu laki aku. die tak kuasa nk tempah baru. jenuh la nk mencari bj aku pi usung bj melayu die tau!!!

mama zharfan said...

ok jer oren tu..cuma tudung kena kaler oren ;)

Yunus Badawi said...

Ko suka kaler cerah ek? Tapi baju kurung ko tu lebih merah dari oren hehehe

chugie said...

wah, tema oren.. meriah gitu!

shaza said...

hehe.. baju melayu anak2 aku pun tak ikut kaler tema tapi aku buat begitu dengan sengaja..

p/s- jalan penyelesaiannya mudah je, ko tukar je kaler tudung tu.. ganti kaler oren..

~ana~ said...

kitaorg pun x brp nak matching akak gorjes...tp xpela..yg penting happy..:)

eh...tema dah betul tu..kena tambah sikit lg ayat...SEPATUT NYA, AKAK GORJES KENA TUKAR TUDUNG COLOR OREN....br nmpak betul2 matching...:)

ERMAYUM said...

dear i rasa tema tu dah ada cuba salah color tudung ja hheeeh kalu tudung oren cunnnnnnnnnn tu U :)

kakyong said...

aiseh... nampak mcm adik dgn abg & adik bongsu... ngeh ngeh...

Papakeechee said...

ala if merah then will be same same like me!! hehe ... well our baju tak la matching sgt kan but nampak la color merah tu sana sini ... btw ur baju design cantik ... love the colors ^_^

SyidaGorjes said...

elyn,
pasrah je la dengan laki ko tu...hehe

SyidaGorjes said...

mama zharfan,
kaler kulit kita tak bape cerah, takut nak pakai oren.

SyidaGorjes said...

yb,
itulah kesilapan raya tahun ini.

SyidaGorjes said...

chugie,
mmg meriah!

SyidaGorjes said...

shaza,
adakah tema ko dll?hehehe

SyidaGorjes said...

ana,
byk betul suruh akak tuka kaler tudung kpd oren, tatapi tidaklah aku berani.

SyidaGorjes said...

ermayum
oren lagi?nanti akan ku coba..hihii

SyidaGorjes said...

kakyong,
itulah yang ku comment yang ku idamkan.hehehe

SyidaGorjes said...

papakeechee,
thanks, im not much orangy kinda person, tapi bila tgk kain tu cantik, trus beli.