15 November 2010

Universal Studio Singapore

Sepatutnya entry ni keluar last week, tapi disebabkan terlalu lama masa yang nak diambil untuk mengupload gambar, so ni baru keluar la ek. Takkan nak letak sekeping dua je gambar, mana la puas. Maybe lepas tengok gambar ni, korang pun nak terpergi ke sana? Mana la tau....Aku pegi USS tu dengan family termasuk cousin (pakai baju merah). Biar aku declare siap-siap nanti korang tanya pulak.

Kami pergi ke sana 4 Nov, a day before Deepavali. Naik shuttle bus from Tune Hotel JB (since we will spend a night there bila balik dari USS) turun kat Marina Bay Sands (tiada gambar langsung kat hotel tu) pastu naik cab $10 ke USS. Bas yang direct ke sana dah habis. Masa kami pegi tu currency Spore $1 = RM2.36. Tukar duit kat JB lagi banyak dapat. Sila beli tiket masuk USS online, tak payah nak Q bila dah sampai sana nanti. Adult RM151, 0-4years free (Aqid masuk free), 5-12yrs RM113. Info kalau korang nak pegi nanti.

Gambar tuan punya blog mestila tunjuk 1st. Im not feeling well masa ni. Mekap pun tak pakai. Takde mood.


Menan Magdagascar ni belum siap lagi. Orang lain sibuk amik gamba kat sini, aku pun nak jugak.


Souvenir shop. Actually diorang ada pelbagai theme. Ada Sci-fi, Return of Mummy, Magdagascar, Fairy Tales etc. Each place ada menan dan kedai souvenir.


Aku tak tau apa nama pompuan ni. Again, semua bole amik gamba dengan dia.


Kami purposedly tak bawak stroller, sebab kawan aku cakap bole rent buggy at $10. Bagus jugak buggy ni sebab aqid nak duduk diam dalam tu. Ni depan fountain. Duhhh!Hehehe.


Ni pun kat tempat sci-fi. Agak susah nak amik gamba dengan Aqid sebab dia tak reti dok diam. Sebab tu la aku takde banyak entry pasal dia, gambar semua blur.


The only character yang Aqid nak amik gamba. Banyak lagi character lain yang berkeliaran yang kita bole tangkap dia n amik gamba, tapi Aqid tak nak. Nampak tak kete kuning kat tangan Aqid tu? Dia sampai nangis-nangis nak kete tu. Bukannya aku tak mo beli, tapi kete tu tak leh bergerak sendiri and its actually M&M's canister. Its cost $45. Anak sorang bole le layan. Tapi of course la kene beli 2 sebab cousin dia yang kat umah tu takkan nak tengok je.


Kat dalam kedai Fairy Tales ada ferris wheel. Aqid naik dengan papa (tiada gamba).


Aqid dah penat sangat. Kat situ jugak dia nak minum susu. Dia tak pernah minum susu kalau keluar jalan-jalan.


Entrance Far Far Away Land.


Ni menan yang 1st kami main kat Sci-Fi. Pusing-pusing sampai pening. Laju jugak. Nasib baik Aqid tak muntah.

Tu je la gambar untuk tatapan korang. Kat sana toilet kena istinjak, kalau nak masuk kena bawak air. Makan yang halal ada kat tempat Return of the Mummy. A bit pricey tapi portionnya agak besar. Kids meal bole dapat lunch box free. Aku banyak jugak memborong souvenir. Tapi fridge magnet agak kureng designnya. Aku beli Tshirt je banyak.

Kalau nak pegi, jangan pegi time cuti sekolah sebab negara lain macam India, Indon, Filipina pun cuti sama. Penat je nak Q bila nak naik menan. Sekian.

17 comments:

Huda said...

huda lom penah pegi lg..tp tula klu g time school oliday confirm tiket sume sold out..leh tahan mahal gak tiketnye kan :)

ejaMaria said...

best nya... sure aku akan lama kat far far away land... hehehe

Nieza Ishak said...

wawawaw ..

kami kepingin jugak mau pigi, tp nak pi JB asyik tak lepas lepas jerk .... tggu anak2 dares dah paham baru syiok kot ...

Salmia said...

wah.. bestnya jenjalan

A D I A said...

la patutla entry sblm ni u tak balas, away rupanya.baru nak tanya stroller u tu brand apa, buggy rupanya. lawa gak ek

yg benar,
saya yg tgh survey stroller.

Izan Ishak said...

best tu syida jalan2 pi USS... kalau izan nak kena beli 4 ye M&M canister tu..wowo...nnti ada yg majuk~

Mama Hanim said...

perhhh..best tu jln2 ekk..

tetap gorjes walau kondisi x sihat n x mekap..hehe..

~ana~ said...

erm..x sabar nak tunggu hadiah smpai...mmuaaahhh....hah3x...

akak tetap nmpak gorjes even x pakai mekap...

shaza said...

jangan lupe tepek lebih banyak gambar kat fesbuk..

Mama Zharfan said...

wah, teringin plak me nak pegi sini..

Drama Mama said...

wahhh kitorang planned nak pegi gak patutnya this year...tapi tak jadik! sob sob sob!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

mama_umar_maryam said...

waahh,USS ni mmg dlm plan kitorg,tq 4 d info..pssstt..FM tadak lebih ka??

chugie said...

actly my opis trip last time should go here.. tp apakan daya, last minit cancel!

Elyn said...

aku dh byk kali ajak faiz pi sini. tp die ckp baik pi bali haih!!

rozana said...

best..best..syida..
aku dh terliur ni..

DrSinga said...

alamak....
anak akun 5 orang!!
benkrap alau gi ..macam rombongan cik kiah lak dah..

♡ Sutera Kasih ♡ said...

wahhh mcm best jekkk huhu..tp mcm mhl hhu..nti nk pegila :P