28 March 2011

Mari Mengira



Since sekarang aku dah 31 weeks

Misi dah suruh start mengira

Tak kose aku nak mengusung buku merah yang diberi oleh klinik komuniti itu

Kalau hilang, sape nak jawab?

So, dengan itu, aku catat dalam diary je

Bila lagi sehari dua nak check up

Aku akan gigih menyalin balik

Tapi selalunya aku lupa nak kira

Tapi aku tau baby bergerak lebih dari 10 kali before 4pm

.

.

.

.

.

.

Tapi aku rasa sekarang macam cepat penat

Adakah faktor umur membuatkan aku rasa macam ni?

Agaknya ada betulnya orang tua-tua cakap

Kalau boleh, dapatkan anak ramai masa muda

Dah tua sangat ke aku ni?

23 comments:

kak long said...

bila bab2 mengira ni,memang malas..memang main tanda jer...



biasa la bila dah umur meningkat...kita akan cepat penat....,eh tapi syida tak berumur sangat kan?

bujal X said...

yay~~ada baby~~eh anak no berapa?

Mama Hanim said...

xkan engineer yg kuat stamina msk kuar site inspection mcm syida pn bleh penat gak, tu mesti blom pekena aiskrim kot..hehe..

berumur xpe, jiwa tetap muda tu penting..

kakngah said...

biasa la.. mengandung ank sulung dengan anak2 yang seterusnya memang ada beza terutama bila dah msk 3 series..

CGG said...

cgg bab kira mengira nie..
adeh..
bole berpeluh

shaza said...

aduyai.. aku takde buku merah.. tapi aku ikut naluri hati jer.. bila rasa macam lain sket aku terus pegi spital..

Huda said...

huda x penah kire betul2..selalu agak2 je..tp alhamdulillah baby mmg aktif selalu, kuat menendang :)

huda pun alami situasi sama, lekas penat..umur belum masuk 3 series lg :)

Daddy Ziyyad said...

Sebenarnya, masuk aja 24 weeks above dah boleh start buat Fetal Kick Chart ni..

Senang aja...u just kira major movement as one count. Ingat dalam kepala aja. Usually by 12- 1pm dah cukup 10 counts (if >30 weeks gestation).

Tiredness tu related kpd perubahan physiology body. Volume darah makin pekat & tinggi. Dan enlarged uterus tu pushing up, menyebabkan rasa mengah(susah lungs nak fully expand during inhalation). Pushing upwards effect ni jugak causing gastritis like symptoms. So, kalau u baring, baring mengereng on your left side.

Ummiross said...

Alhamdulillah, kalau kerap bergerak tu maknanya baby sihat, moga mamanya pun sihat jugak..

Salmia said...

geli dak masa baby gerak2 tu? erkk..

Elyn said...

ayokk bab mengira ni aku mmg failed!! mcm nk pakai calculator je itu time hahahaha.... apa2 pun selamat mengira....

A D I A said...

i dulu duk spital lama kan, terpkasa mengira. if not, misi marah.

faktor umur? i target before 34 nak stop beranak. so boleh la lagi 1 kot.

~ana~ said...

saya x pernah pun kira...as long dia gerak cukup la..hah3x..tp agak risiko tu, pasni mmg xleh buat mcm ni lg..bahaya..kena ikut cakap misi..

en_me said...

rajinnyer mengira makk.. ehehe

ejaMaria said...

rajin adik rajin...
rajin la belajar...
bila besar nanti...
bole tunjuk ajar...

emmm... ape kena mengena ngan kira2 yek ?

SyidaGorjes said...

@kaklong: kita mmg lebih muda dari akak.itu cnfm!

@bujal: no.2, kamu bila lagi?

@mamahanim: ada masa stamina kurang juga.

@kakngah:ko bila lagi?

@cgg:kadang2 bole lupa kan?

@shaza: naluri hati tp anak dah 2, kira ok la tu.

@huda:belum masuk 3series tapi penat?

@daddyziyyad:thanks for your advise.

@ummiross:alhamdulillah, kami berdua sihat.

@salmia:geli?nikmat tau.

@elyn: bila ko nak join mengira dgn aku?

@adia:lps ni bagi twins la,cukup 3 terus.

@ana:ikut ckp misi,takde masalah.

@ajamaria:kak, ko da ttup buku ke?

rozana said...

SYIDA...mmg kita sudah tua..
ngeee....:)

ibu_Arifa said...

saya dulu2 pun..kadang2 lupa nak tik. tapi mmg tau dia kat dalam tu aktif..terutamanya waktu mlm.mengeliat kot dlm tu.hihihi

DrSinga said...

rajin ko tanda-tanda eh!!
syabas bette!!

selalunya patient2 aku kira dalam kepala je...

Aini said...

erk... kantoi! Aini memang tak pernah kira... :p.

working mom... said...

umur mu lg muda dr kuuuuuuuu...

kakyong said...

syida,

antara sbb kakyong dah rasa nak tutup kedai.. sbb tahun ni dah 39.. last pregnant masa umur 36 tu. Ya Allah, masuk jer bulan ke 6, jalan dah mcm siput.. tak leh buat kerja sgt.. asyik letih jer.. semput.. huhuu

Ermayum said...

faktor umur semestiny ai bernak 3 org semua lain sebab umur makin bertambah yg last paling penat

kalau ak caya lepas ni syidah banak lagi masa umur 33, 36, 38 bezakan hehehe