26 July 2011

First Experience

Sebelum Riffa hadir di dunia ini

Aku berazam nak fully bf dia

Since masa Aqid dulu cuma dapat 45 hari sahaja

-

-

-

Riffa dah training minum ebm dalam botol since 30 Jun

Alhamdulillah

Setakat ini ok

Tapi

Aku bimbang bekalan tak mencukupi

Sebab everyday aku cuma dapat pam max 8oz je

Riffa pun minum 8oz siang hari

-

-

-

Jumaat ni aku da start keje

Minggu depan dah puasa

Cukup ke stok ebm tu?

-

-

-

ebm ku macam kais pagi makan pagi, kais petang makan petang je

Macam mana ni?

13 comments:

shaza said...

aku pun plan nak fully bf yang ketiga ni.. insyaAllah.. tapi aku yang duk umah ni pun stok kais pagi makan pagi jugak.. tak boleh nak buat stok banyak sebab bekalan tak mencukupi.. ade yang boleh tolong bagi tips..

shaza said...

p/s- jangan lupa esok pukul 1.30...

kakngah said...

kene rajin skodeng blog BF momma. banyak tips.
kalau malas, ko rujuk jek kt nieza nok.. dia duk sebut2 nama ko tu. windu syida gojes katanya.....

bujal X said...

ada tak petua nak bagi susu tu jadi banyak?

mama_umar_maryam said...

don give up on pumping, keep on,xkesahlah 8oz ke,bape oz ke, once dh malas dan jrg pam or bg direct tu yg blh kurang susu..rajin2 bc blog kwn2 bf ye ;)..ko kan gojes ;)
mkn or minum supplement ape2, mcm susu ke,oat ke..

~ana~ said...

akak, jgn mengalah..jgn fikir susu tu x cukup..insyaallah rezeki utk riffa sentiasa ada...jgn mudah putus asa ok...

ish..berdebor nih...hah3x..

Huda said...

erm..cuba makan supplement kak..huda pun x sure sgt pasal ni sbb jarang buat stok, duk umah je kan..try godek2 blog mereka yg berpengalaman :) all the best k!

A D I A said...

i nak bagi nasihat pun i sendri setakat 45 days je walaupun tak bekerja. i rasa mindset kena di set dah, i can do it. gitu.

makan apa tu dgn ana?

DrSinga said...

kalau kurang..
even dah puas mencuba..
boleh try ambik ubat
motilium..

Ya ALya said...

samala cam ya...prgnant yg ke2 ni pun nak try bg full bf,yg first dulu bertahan cuma 6bulan sahaja,sebab susu dah kering.....

Ermayum said...

ebm tu apa?
i tak expert bf memang hancus - but u dont give up - nanti nyesal cam i
last week dgr kat radio IKIm perah every jam kalu sikit pun perah kena stimulate kan - insyaAllah cukup jgn stop perah bila baby jauh n jangan stop bagi direct bila baby dekat

yanie said...

syida,

relax...jgn fikir sgt stok ko...just teruskan pumping n kerapkan direct feeding...kena kerap ada demand n supply situation...kalu ko da dgn bb xyah pakai ebm...byk minum air...mkn yg enak2..bila ko suka...insyallah susu pun meriah...bagi menghasilkan susu yg banyak ibu kena tenag n happy selalu...:)...dispilin pumping...sentiasa kosongkan breast...last sekali tawakal...bebyk berdoa..pasang niat sudah...sekrg ko kena cekal...
supplement atau makan penambah susu ada tp pengalaman seorg dgn seorg ibu lain xsama...so tenang...:)

sorila ayat aku terabur sungguh...

Aini said...

Boleh juga try amalkan doa ini, yang penting dari hati yang penuh keikhlasan ;).

Ya Allah, seberapa byk susu yg Engkau berikan ini, penuhkanlah dgn rahmat dan keberkatanMu, semoga dgn rahmat dan keberkatanMu, susu yg sikit menjadi byk dan kenyang utk anakku...

OR

Mudahkanlah segala urusan hidupku, Bykkanlah susuku utk bayiku dan mudahkanlah perjalananku menyusukan anakku sebagai menuruti syariatMu...

Aini alhamdulillah masih breastfeed juga sehingga ke hari ini, Syafi dah 1 tahun 5 bulan. Aini minum MILO tiap-tiap pagi and minum Horlicks Cereal jugak kasi banyak.

So, cubalah try yer!

All the best and good luck to you!!