19 March 2012

Hatiku Resah

For the first few days after discharged, Riffa macam dah ok. Tapi starts from last Friday, bunyi wheezing semakin kuat. Doc emsem bagi ubat Montelukast, Salbutamol dengan Erythomycin (hopefully spelling betul). Semua ubat kami bagi Riffa makan ikut masa yang ditentukan. Without fail. Tapi kadang-kadang badan Riffa panas sikit bila malam. So, aku bagi paracetamol 1.5ml bila perlu. Sebab macam kesian kat dia, banyak sangat ubat yang nak kena makan.

Tadi pagi bawak dia pegi neb kat Dr Maryam. Doc said his left lung je yang bunyi, kanan ok. Doc suruh aku beli neb machine tu. Dalam hati, teruk sangat ke sampai nak kena beli machine tu. Heartbeat semua ok. Riffa still bole bermain dengan cergas macam biasa. Cuma breathing dia yang berbunyi.

Pagi tadi, Aqid batuk jugak. Tapi dia still nak pegi school. Hatiku resah.


11 comments:

Salmia said...

resah je bila kids tak sihat kan.. bebudak senang kena penyakit.. bertabah la kak gojes!

ejaMaria said...

kalau Paed akak dulu - tak bagi beli mesin Neb tu... sbb mesin tu sepatutnya guna dgn kawalan doktor... dia kata ada kes yg budak tu guna Neb di rumah jadi worse sbb ubat yg diguna salah... mak dia ingat asal batuk berbunyi je guna mesin tu...
jadi mcm anak akak, doktor suruh guna pam dgn ventolin inhaler je (ada tempoh masa dia) lepas tu datang follow up keadaan budak...

Daddy Ziyyad said...

my opinion, tak yah la beli mesin nebuliser tu..bukannya anak u asthmatic pun..dont worry about the cough, just make sure wheezing dia tak worsen/temp tak spiking

ieda said...

harap2 riffa getting better ..

kaklong said...

don't worry..
musim sekrang ni...anak2 kaklong pun hingus meleleh..batuk..n demam...

~ana~ said...

hopefully aqid dgn riffa xde apa2...x keharuan kita ni kan bila anak2 x sihat...

Azian said...

Syida...mcm aku komen dedulu bwk anak2 ko gi kat klinik khadzali tu utk sonortron treatment..budak2 tak lah kena mkn ubat byk dan treatment tu x sakit pun...

ummiross said...

cabaran membesarkan anak2..insyaAllah tak apa2, moga Aqid dan riffa sihat selalu..jaga diri jugak

mama_umar_maryam said...

mmg xkeruan pon kite nikan..hrp2 batuk aqid n riffa xberterusan,eh, sempat lg nk plan cuti2 ;p..nnt aku emel ko

Huda said...

ooh siannye rikazz kak..mmg kesian kan bila anak sakit..luluh hati tgk dia menangis or merengek..moga rikazz kembali sembuh sediakala..as lukman too..

DrSinga said...

terdengar lagu Nuar Zen bila resah lah pulakkk..
:)