11 March 2011

3 Serangkai

Dari kiri: Stretch mark cream, minyak kelapa dara, yoko-yoko

Produk: Stretch Mark Cream by Mothercare
Review: Ini je cream yang aku bole pakai yang tak menyebabkan kegatalan atau iritasi. Since preggy aqid memang aku pakai yang ni je. Dulu packaging dia pakai tube, sekarang pump. Ada kemajuan. Tak mahal pun. RM 38 sahaja. Cuma nak membelinya je yang menjadi masalah sebab tak dijual di farmasi.

Produk: Minyak Kelapa Dara
Review: Produk ini digunakan diatas arahan mak aku. Dia cakap nak memudahkan bersalin. Sebab main ingredient is minyak. Common sense la kan. Kalau ada kebaikan yang lain, aku tak tau. Aku minum sesudu sehari. Dulu masa dah nak pergi spital bersalinkan Aqid, habis sebotol aku tonggang. Takut susah bersalin punya pasal. Hehehehe. Mak beli kat kedai koperasi UTM sebab Fakulti Kimia yang menjualnya. Aku minum je. Harga, tak mahal sangat.

Produk: Yoko Yoko
Review: Untuk melegakan sakit pinggang kalau penat. Masa preggy Aqid aku guna 2 botol yoko-yoko ni, tapi sekarang sakit pinggang agak kurang. So penggunaanya sikit je. Maybe sebab aku pakai sandal Fitflop tu la.Terdapat di farmasi seantero Malaya.

Anda-anda sekelian pakai produk apa time preggy? Sharing is caring.

DrSinga and DaddyZiyyad, saya mengalu-alukan komentar anda kalau saya salah menggunakan produk ini.

Terima kasih.

18 comments:

A N A K - A N A K K U said...

heheheeh sy pakai bio oil dulu mase preggy anak²....pastu minum minyak zaitun ( y nie mmg mak lah punyer arahan ) x de kene sakit pinggang tp kene sakit kepala y teruk....telan ubat jerlah

kak long said...

tak pernah mengalami apa yg kau alami..
cuma bila waktu malam,kaki ada kejang,tu pun sapu minyak panas jer...!

alahmdulillah...bersalin senang jer...sekali teran..selalu lah minta ampun dengan suami...dengan mak pulak,minta ampun juga,mintak halal kan susu yg dia bg kat kita...itu jer petua kaklong.insyallah.

Huda said...

bio oil utk stretch mark. tak minum minyak kelapa dara pun. utk legakan sakit pinggang sy mintak tolong hubby picit2 manja :)

bujal X said...

apa beza virgin dengan yang biasa?

Salmia said...

wah.. minum minyak hari2..
macam keta dah.. hehehe

kakngah said...

eerr.. takde guna apa2 produk pun ms preggie. sbb aku antara mereka yg bertuah tak punya sebarang alahan @ moning sickness masa mengandung. muntah2 pun xder dek.....
syukur sesangat.

~ana~ said...

x pernah pun guna pun apa yg akak tunjuk tu. sepanjang pregnant, alhamdulillah, xpernah gatal2 kat perut...cuma kegatalan melampau2 kat b****t....gile gatal...asyik dok garu je situ..hah3x...

biasa kalau lenguh2, sapu minyak panas sikit2 je..

shaza said...

kejap aku nak ingatkan balik.. sepanjang preggie, aku cuma guna minyak nona roguy je sebab banyak angin..

Ladysirna said...

minyak kelapa dares tu camne rasa dia ek, tak loya ke kau minum?

chugie said...

untuk strecth mark : sy guna BIO oil je.. tu pun jarang2 sapu.

Untuk mudah bersalin: sy tak minum sebarang minyak atau air selusuh untuk 2nd ni.. x sompek nak buat ari selusuh pun..:D

YOKO2 sy x guna.. just guna minyak angin biasa je kalau sakit2 sendi... :D

DrSinga said...

orait lah semua tu...
~stretch marks depends on our skin type ..
ada yang dah beranak 5 (ehem..) tak ada stretch mark pun ..walau tak sapu (sebab malas) .. ada yang even dah sapu macam2..still ada marks.. sebab kulit dia memang macam tu.. any way.. bila kita sapu cream2 tu.. legaaa sikit... lembab..so kurang gatalnya..
~kelapa janda lagi ok kot.. laagi banyak pengalaman.. :)

Mama Hanim II said...

blom penah beli lg setakat ni..huhu..

Daddy Ziyyad said...

stretch mark by Mothercare tu OK..teruskan...and depends on individual..yg skiny selalunya byk marks ni..sebab kulit menegang kan..

yoko2 pun ok..just jgn dibuat deodorant mcm si Bujal..:P

minyak kelapa dara?
I have no comment..
Macam air selusuh lah ya?

SyidaGorjes said...

@kay:minum myk zaitun?erk!ni baru 1st time dgr.

@kaklong: yg tu pun ada kena,letak yoko2 je

@huda: hubby takmo picit sbb dia penakut, takut tersalah picit

@bujal:yg dara masih 'ketat' la, yg biasa org buat masak je,kot...

@salmia:sikit hari lagi akak ko ni jadi org minyak.hahahhah

@kakngah:bertuah ko ngah.patutla anak ko ramai.hihihi

@ana:kat situ pun gatal,bole letak krim tu

@shaza:ko banyak angin ek?kentut tak?hahahah

@ladysirna:takde rasa, cuma bau kelapa je.

@chugie:akak tak pernah minum air selusuh.

@drS:ada jual ke kelapa janda tu?

@mamahanim:nti utk yg 2nd bole try

@daddyziyyad:tak tau macam mana nak compare dgn air selusuh, sbb tak pernah minum.

A D I A said...

i dulu tak pakai pun stretch mark cream ni, lagi i sapu lagi i gatal kat perut. alergic kot. tapi syukur la even lepas bersalin kulit i jenis takde kesan strecth mark.

virgin oil tak penah minum gak.

yoko2? tak pnah try. tak peknen pun leh pakai kan? mmg lenguh la skrg. adakah faktor penuaan?

SyidaGorjes said...

@adia,
perut u tebal kot, sbb tu xde stretch marks.heheheh
tak peknen pun bole pakai disebabkan faktor penambahan usia. *wink*wink*

Ermayum said...

macam myk selunsur lah tu kan tak tau lah ada jual selalu tok bidan buat kan :) tapi i tak makan sebab tak tau camna nak telan myk tu yang 3 tiga keluar bedah :)

Larise Busana said...

saya juga suka pake yoko yoko